Неподання суддею декларації в електронній формі з релігійних мотивів: висновок Верховного Суду

13:09, 15 грудня 2023
Через релігійні переконання суддя подала до НАЗК декларацію в непередбаченій законом паперовій формі.
Неподання суддею декларації в електронній формі з релігійних мотивів: висновок Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Об’єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду розглянула кримінальне провадження щодо судді, яка через релігійні переконання подала до НАЗК декларацію в непередбаченій законом паперовій формі.

Подання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», у паперовій формі, з огляду на  релігійні переконання та мотиви, а не в електронному виді шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції за формою, що визначається цим агентством, не свідчить про відсутність у діянні цієї особи прямого умислу на неподання вказаної декларації. Такий висновок було зроблено ОП ККС ВС.

Зокрема, ОП ККС ВС вказала, що суддя добровільно бере на себе обмеження, пов’язані з виконанням ним своїх професійних обов’язків, а тому перебування особи на посаді, пов’язаній зі здійсненням функцій держави, передбачає не тільки гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження, які вона приймає з власної волі, складаючи присягу судді.

З повним текстом постанови ОП ККС ВС від 4 грудня 2023 року у справі № 991/5479/22 (провадження № 51-3444кмо23) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Об’єднана палата ККС ВС скасувала ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорсуду і призначила новий розгляд у кримінальному провадженні за обвинуваченням судді Олександри Брагіної, яка відмовилась подавати електронну декларацію через релігійні переконання. 

Як ми писали, у 2020 році суддя О. Брагіна подала до НАЗК паперову декларацію. Вона пояснювала це тим, що не має електронного цифрового підпису, від якого відмовилась у серпні 2019-го через релігійні переконання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду