Що очікує криптовалюту в Україні

16:15, 5 вересня 2017
Правовий статус криптовалюти Bitcoin досі не визначений в Україні.
Що очікує криптовалюту в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За даними НБУ, неясність криптовалюти пов'язана з відсутністю підходу і класифікації Bitcoin і регулювання з ним угод в світі.

Сьогодні, 5 вересня, відбулася конференція на тему: «Розвиток електронних сервісів в Україні». Начальник Управління реформування фінансового сектора Департаменту стратегії та реформування НБУ Степанюк Євген прокоментував легалізацію криптовалюти в Україні.

«Рада з фінансової стабільності дала від 2 до 4 тижнів на опрацювання загального стейтмента від всіх держорганів. Тому давайте дочекаємося, коли держоргани відпрацюють позицію. Поки говорити про це рано», — сказав Степанюк.

З приводу випуску електронних грошей в Україні Євген Степанюк повідомив, що різні центробанки і відомства в інших країнах не мають єдиного підходу, який був би найбільш справедливим. У кожній країні це відбувається по-різному. Там є питання регулювання, оподаткування, адміністрування, і Фіскальна служба розуміє цю складність.

«Як визначити емітента, які операції підлягають оподаткуванню, з точки зору НБУ це теж важливо визначити, чи є криптовалюта валютною цінністю. Поки ця позиція не визначена, я б не хотів до появи офіційного коментаря давати свої припущення», — зазначив Степанюк.

Під час круглого столу на тему: «Розвиток і поширення систем безготівкових розрахунків» директор Департаменту платіжних систем НБУ Наталія Лапко зазначила законопроект №5361, який дасть можливість упорядкувати діяльність небанківських фінансових установ на ринку платіжних послуг, надати їм право здійснювати випуск електронних грошей і мати комерційних агентів.

«Цей законопроект розглядався в минулому році, тоді його парламент не прийняв, зараз мова йде про його доопрацювання і про повторне внесення вже на цій сесії. Розглядається питання щодо внесення в документ елементів так званого європейського стандарту PSD2. Там є цілий ряд блоків, і частина з них може увійти в новий законопроект. Це адаптація до принципів PSD2», — розповів Степанюк.

За словами Євгена Степанюка, НБУ розглядав проект з випуску власних цифрових грошей на основі національної валюти.

«Зараз важко сказати про його перспективи в світлі останніх подій і того, що ми зараз обговорюємо з регуляторами. Це повинна бути якась консолідована позиція, і виходячи з цього, можна буде робити якісь висновки», — підсумував Степанюк.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» раніше з'ясовувала правовий статус Bitcoin.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду