Кабмін провів засідання: які рішення були прийняті 22 липня

17:53, 22 липня 2022
Схвалено проект Закону «Про медичні вироби».
Кабмін провів засідання: які рішення були прийняті 22 липня
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 22 липня, Кабінет Міністрів провів засідання. Які рішення прийнято, повідомив представник Кабінету Міністрів у парламенті Тарас Мельничук.

- Схвалено проект Закону «Про медичні вироби». Законопроектом передбачається встановлення критеріїв поширення законодавства щодо лікарських засобів або медичних виробів до комбінованих виробів (поєднання медичного виробу та лікарського засобу), створення законодавчих підстав для розробки нормативно-правових актів щодо клінічних досліджень та оцінки характеристик медичних виробів, обмеження переліку медичних виробів, які дозволені до рекламування. Проектом Закону також пропонується встановити необхідність дотримання вимог, заданих у технічних регламентах, для медичних виробів, придбаних через мережу Інтернет або поза торговельними або офісними приміщеннями, надати органам з оцінки відповідності право під час проведення оцінки відповідності застосовувати дистанційні аудити до виробників з країн зі строгою регуляторною політикою тощо.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфери аквакультури». Законопроект спрямований на пришвидшення удосконалення процедури отримання дозвільної документації на ринку, спрощення умов входу на ринок та мінімізацію корупційних ризиків під час проходження всіх необхідних процедур. Зокрема, проектом пропонується запровадити механізм продажу на аукціонах права на укладання договорів на право спеціального використання водних біоресурсів та передбачається видача дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (промислове рибальство) автоматично протягом двох робочих днів суб’єктам господарювання при укладенні договору. Законопроектом також пропонується внести зміни щодо порядку та умов надання в користування гідротехнічних споруд для цілей аквакультури, передбачивши чіткий алгоритм дій та повноваження відповідних органів виконавчої влади. Вводиться Єдина державна електронна система управління рибною галуззю.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки». Законопроектом пропонується надати Уряду право приймати рішення про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, яким належить право постійного користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення. Також передбачається встановлення організаційно-правового механізму перетворення державних підприємств, у постійному користуванні яких перебувають земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею не менше 100 га, у товариства з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків часток у статутному капіталі яких належать державі. Запроваджується передача в суборенду земельних ділянок державної власності, які орендуються державними підприємствами, виключно на земельних торгах. Визначається порядок переоформлення права довічного успадковуваного володіння землею, права постійного користування земельною ділянкою на право оренди землі або викуп таких земельних ділянок.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення доходів місцевих бюджетів за рахунок орендної плати за земельні ділянки». Законопроектом пропонується встановити правила оподаткування земельних ділянок, що передані в оренду господарським товариствам, утвореним шляхом перетворення державного підприємства в порядку переоформлення права постійного користування.

- Продовжено автоматично на період воєнного стану та 3 місяці з дня його припинення чи скасування строки дії наступних діючих документів: посвідчень про реєстрацію суб’єктів господарювання як суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів, свідоцтв про отримання повноважень на проведення недержавної експертизи товарів у галузі експертного контролю та свідоцтв про державну атестацію системи внутрішньофірмового експортного контролю, створеної суб’єктом здійснення міжнародних передач товару, виданих Державною службою експортного контролю.

- Внесено ряд змін до постанов КМУ від 23.12.2020 № 1300 «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій» і від 27.01.2021 № 61 «Деякі питання щодо договорів керованого доступу та зупинення дії абзацу першого пункту 1-2 постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 № 333» з метою вдосконалення процедури укладання договорів керованого доступу задля забезпечення пацієнтів необхідними інноваційними лікарськими засобами за рахунок коштів державного бюджету

- Затверджено Порядок проведення моніторингу рівня безпеки об’єктів критичної інфраструктури, яким визначено правові та організаційні засади здійснення моніторингу оцінки стану безпеки об’єктів критичної інфраструктури та його періодичності.

- Внесено зміни до Порядку проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізів), повторної фітосанітарної (арбітражної) експертизи (аналізів), нагляду, обстеження, моніторингу, знезараження об’єктів регулювання, оформлення сертифікатів, передбачених Законом України «Про карантин рослин», контролю за проведенням огляду в частині відбору зразків та вибіркового контролю за проведенням фітосанітарної експертизи (аналізів). Зокрема, приведено процедури оформлення карантинного сертифіката, фітосанітарного сертифіката та фітосанітарного сертифіката на реекспорт у відповідність до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану» від 12.05.2022 № 2246-IX.

- Затверджено Порядок отримання гуманітарної допомоги для задоволення потреб енергетики від донорів, її зберігання, розподілу та передачі набувачам в умовах воєнного стану та протягом 150 календарних днів з дня його припинення або скасування. Визначено отримувачів гуманітарної допомоги, що укладатимуть відповідні договори (угоди, меморандуми) з донорами, отримуватимуть допомогу та передаватимуть її набувачам. Встановлено, що набувачами допомоги є військові адміністрації, суб’єкти господарювання усіх форм власності, що провадять діяльність в електроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому, торфодобувному, нафтогазовому та нафтогазопереробному комплексі, а також підприємства, установи, організації, що віднесені до об’єктів критичної інфраструктури та потребують термінового відновлення електро- та/або газопостачання.

- Затверджено Порядок функціонування реєстру біометану, яким передбачено загальні принципи функціонування реєстру, визначено обов’язки держателя та користувачів реєстру, окреслено порядок створення облікового запису користувача реєстру та порядок формування гарантій походження біометану, їх передачі, розподілу або анулювання та надання сертифікатів походження біометану тощо.

- Схвалено проект Грантової та Проектної угоди між Кабінетом Міністрів України в особі Міністерства освіти і науки та Українським фондом соціальних інвестицій («УФСІ») та KfW, Франкфурт-на-Майні («KfW»), на надання 20 000 000 євро — проект «Професійна освіта у Східному партнерстві». Реалізація угоди передбачає здійснення будівництва та/або реконструкції закладів професійної (професійно-технічної) освіти і належного їх обладнання з подальшим набуттям статусу Центрів професійної досконалості.

- Схвалено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Гватемала про взаємне скасування візових вимог. Проектом Угоди передбачено, що громадяни України та громадяни Республіки Гватемала, які користуються дійсними проїзними документами, зазначеними в додатку до Угоди, можуть в’їжджати, виїжджати, прямувати транзитом і перебувати без віз на території держави іншої сторони, якщо строк їх перебування на території держави іншої сторони не перевищує 90 днів протягом 180 днів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду