Мобілізація жінок в Україні: чи можуть оштрафувати за ухилення від військового обліку з 1 жовтня

08:42, 31 липня 2022
За ухилення від обліку штрафи українкам не загрожують.
Мобілізація жінок в Україні: чи можуть оштрафувати за ухилення від військового обліку з 1 жовтня
Фото: promin.cv.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Військовий облік жінок в Україні стане обов'язковим із 1 жовтня. За ухилення від військового обліку штрафи українкам не загрожують. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков, передає видання «НВ».

Він уточнив, що список професій був складений на підставі спеціальностей, які є актуальними в армії зараз і можуть знадобитися в майбутньому.

Резніков пояснив, що жінки, які не стануть на військовий облік, не можуть бути притягнуті до відповідальності за це, оскільки до моменту постановки на облік не є військовозобов'язаними.

«Щодо штрафів, то їх не можуть застосовувати до жінок, спеціальності яких передбачають постановку на облік. Військовозобов'язані - громадяни, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Військовозобов'язаною людина стає лише після постановки на військовий облік», - зазначив міністр.

Він додав, що жоден нормативно-правовий акт в Україні не передбачає штрафів для жінок, які вперше стають на облік як військовозобов'язані.

«Тобто ще раз: жінки стають військовозобов'язаними тільки після того, як стають на військовий облік і до моменту становлення на облік вони не є такими», - резюмував Резніков.

Також ми писали, що потрібно знати українкам про військовий облік.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді