Відновлення виконавчого провадження внутрішньо переміщеним особам: що варто знати

22:00, 3 серпня 2022
Виконавче провадження можливо відновити за заявою сторони виконавчого провадження або з ініціативи державного виконавця.
Відновлення виконавчого провадження внутрішньо переміщеним особам: що варто знати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Відновлення виконавчого провадження – це продовження виконання вимог виконавчого документа державним виконавцем на забезпечення процесуальних гарантій стягувача, спрямованих на повне та фактичне виконання рішення. Про це нагадало Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів на своїй сторінці у Facebook.

«Виконавче провадження можливо відновити за заявою сторони виконавчого провадження або з ініціативи державного виконавця.

Алгоритм дій по відновленню виконавчого провадження

  1. Звернутися до відділу державної виконавчої служби, в якому знаходилось на виконанні виконавче провадження з листом щодо стану провадження. Відділи державної виконавчої служби перереєстровані на території, підконтрольній українській владі, та знаходяться за новими адресами. Дізнатись, де знаходиться потрібний відділ виконавчої служби, можна на сайті Міністерства юстиції України. Виконавча служба на ваш запит відповідно повідомить, що виконавче провадження, у зв’язку з військовими діями, втрачено. Це буде підставою для звернення до суду з заявою про відновлення судового провадження.
  2. Необхідно звернутися до суду із заявою про відновлення втраченого судового провадження відповідно до підсудності. Адресу суду можна знайти на офіційному вебпорталі «Судова влада».

У заяві зазначається:

- яке виконавче провадження необхідно відновити (номер провадження);

- реквізити виконавчого документа;

- процесуальний статус в справі (позивач, відповідач);

- сторони виконавчого провадження, їх місце проживання чи місцезнаходження (у разі наявності вказаної інформації у сторони виконавчого провадження);

- обставини втрати матеріалів виконавчого провадження (перебування виконавчого провадження на тимчасово окупованій території), про місцезнаходження копій документів провадження;

- які саме документи по справі необхідно поновити;

- для якої мети необхідне їх поновлення.

До заяви про відновлення втраченого провадження бажано додати документи або їх копії, що збереглись і стосуються справи.

Відповідно до ст. 495 ЦПК України судовий збір за подачу заяви про відновлення втраченого судового провадження не сплачується!

За результатами розгляду зібраних і перевірених матеріалів суд ухвалює рішення про відновлення втраченого провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.

  1. Зверніться до суду із заявою про видачу дубліката виконавчого листа. Заява про видачу дубліката розглядається в судовому засіданні з викликом сторін і заінтересованих осіб. Їхня неявка не є перешкодою для вирішення питання про видачу дубліката.
  2. Отриманий дублікат виконавчого листа направляється поштою на адресу чи надається особисто до відділу державної виконавчої служби.

До дублікату обов’язково додаєте заяву про відновлення виконавчого провадження.

У заяві зазначається:

- номер провадження, яке потрібно відновити;

- реквізити виконавчого документа (номер, дата, найменування суду);

- сторони виконавчого провадження, їх місце проживання чи місцезнаходження (у разі наявності інформації);

- обставини втрати матеріалів виконавчого провадження.

Державний виконавець не пізніше наступного робочого дня з моменту надходження до нього дубліката виконавчого документа виносить постанову про відновлення втраченого (знищеного) виконавчого провадження, копія даної постанови не пізніше наступного дня надсилається до органу, який видав виконавчий документ, та сторонам виконавчого провадження. Для відновлення виконавчого провадження чи його матеріалів державний виконавець використовує відомості автоматизованої системи виконавчого провадження про винесені постанови та інші документи виконавчого провадження, інформацію та документи, одержані ним, у тому числі від сторін виконавчого провадження.

Відновлене виконавче провадження здійснюється надалі в загальному відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження», крім виконавчого провадження за виконавчими документами про вселення, що після повторного примусового вселення боржника до жилого приміщення підлягає закінченню з винесенням відповідної постанови державним виконавцем», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді