Зеленський змінив правила служби у ЗСУ для іноземців

08:04, 2 серпня 2022
Президент вніс зміни до положення про службу іноземців та осіб без громадянства у лавах Збройних сил України.
Зеленський змінив правила служби у ЗСУ для іноземців
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент Володимир Зеленський вніс зміни до положення про службу іноземців та осіб без громадянства у лавах Збройних сил України. Про це йдеться в указі № 545/2022.

Відтепер іноземці, які служать у ЗСУ, матимуть можливість продовжувати контракт на термін до 10 років.

«Під час дії особливого періоду для військовослужбовців за їхнім бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі», — зазначається у тексті документа.

Також військовослужбовцям без громадянства України надаватиметься право на щорічну основну відпустку зі збереженням грошового, матеріального забезпечення та наданням грошової допомоги на оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення. Тривалість щорічної основної відпустки становитиме:

  • для військовослужбовців, які мають вислугу в календарному обчисленні до 10 років — 30 календарних днів;
  • від 10 до 15 років – 35 календарних днів;
  • від 15 до 20 років – 40 календарних днів;
  • понад 20 календарних років – 45 календарних днів.

Відпустка надаватиметься без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Святкові та неробочі дні під час визначення тривалості щорічних основних відпусток не враховуються.

Відкликання військовослужбовців із щорічних основних відпусток дозволятиметься лише в разі оголошення мобілізації, введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, а в інших випадках – за рішенням міністра оборони України та його заступників, а також головнокомандувача Збройних сил України.

Окрім того, президентський указ змінює порядок відсторонення іноземців від посади у випадку кримінального провадження. Відтепер воно здійснюватиметься згідно з Кримінальним кодексом України на термін не більше двох місяців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді