У США вчинено замах на письменника Салмана Рушді: раніше за його вбивство обіцяли винагороду

13:10, 13 серпня 2022
Салмана Рушді, пораненого під час замаху, підключили до ШВЛ: письменник може втратити око.
У США вчинено замах на письменника Салмана Рушді: раніше за його вбивство обіцяли винагороду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

 Письменник Салман Рушді, якому Іран погрожував смертю через його твори, отримав ножове поранення у шию на сцені під час лекції у штаті Нью-Йорк. Про це повідомляє Reuters.

Рушді був доставлений гелікоптером до лікарні. Письменника екстрено прооперували у шпиталі — зараз він підключений до апарату штучної вентиляції легень. Потерпілий не може розмовляти, є ймовірність втрати ока.

«Новини не дуже добрі. Салман, швидше за все, втратить очі; нерви з його руці перерізані; його печінка пошкоджена ножем», — йдеться у заяві Вайлі, яку цитує Reuters.

Напад на 75-річного Салмана Рушді стався у місті Чаутоква, де письменник збирався виступити з лекцією в освітньому центрі Chautauqua Institution. Перед початком заходу на сцену прорвався чоловік і завдав письменнику кілька ударів ножем та кулаком. Він також вдарив модератора зустрічі Ральфа Генрі Різа, який був на сцені з Рушді.

Нападника відразу ж затримала поліція, а письменника екстрено відправили до лікарні гелікоптером.

Поліція встановила особу підозрюваного у нападі на Рушді - це 24-річний житель штату Нью-Джерсі Хаді Матар.

За даними NBC News, первісна перевірка сторінок підозрюваного в соціальних мережах показала, що він симпатизує руху шиїта та ідеям іранського Корпусу вартових ісламської революції (КСІР). Також відомо, що затриманий мав перепустку на територію Інституту Чатокуа, де давав лекцію письменник — гості могли вільно придбати квитки на захід.

Мотиви нападу на Рушді поки не встановлені, зазначили у поліції.

Чим відомий письменник:

У 1988 році вийшла книга Салмана Рушді «Сатанинські вірші», в якому були описані сюжети з життя пророка Мухаммеда разом із зображеннями, які багато мусульман визнали образливими і богохульними. В Ірані книгу заборонили. Приблизно через півроку після виходу Сатанинських віршів верховний лідер Ірану, аятола Рухолла Хомейні, видав фетву (указ) вбити Рушді і призначив винагороду за його голову в кілька мільйонів доларів. На той момент письменник проживав у Лондоні, місцева поліція через указ Хомейні взяла його під охорону.

За вбивство Рушді в Ірані призначили винагороду, яку у 2012 році збільшили з 2,8 до 3,3 мільйона доларів. Сам Рушді казав, що «немає жодних доказів», що люди зацікавлені у такій винагороді. У 2012 році Рушді опублікував розповідь про своє життя після суперечки про «Сатанинські вірші» під назвою «Джозеф Антон: мемуари».

Фетва підтримувалась владою Ірану ще протягом 10 років після смерті Хомейні, до 1998 року, після чого до влади прийшов Мохаммад Хатамі і заявив, що Тегеран більше не підтримує вбивство Рушді. Тим не менш, фетва залишається чинною, а нагорода за її виконання буде надана напівофіційним іранським релігійним фондом, йдеться у публікації.

У 2016 році Салман Рушді отримав громадянство США, де мешкає з 2000 року.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд