На Україну чекає найхолодніша зима: у Нафтогазі радять запастися ковдрами та теплим одягом

16:39, 28 серпня 2022
Температура взимку становитиме 17-18°C.
На Україну чекає найхолодніша зима: у Нафтогазі радять запастися ковдрами та теплим одягом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ймовірно, на українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття. Таку думку висловив голова державної газової компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко, повідомляє видання The Guardian.

Він повідомив, що термостати в централізованих системах опалення мають бути включені пізніше за звичайне і вимкнені – раніше.

За його словами, температура в приміщеннях буде встановлена ​​на рівні 17-18°C, що приблизно на чотири градуси нижче за норму.

Вітренко порадив людям запастися ковдрами та теплим одягом на випадок, якщо температура на вулиці впаде до вищої середньої зими -10С.

Загалом ситуація частково залежатиме від міжнародних союзників України і того, чи нададуть вони необхідні кошти для імпорту газу на 4 мільярди кубометрів, а також від того, щоб не розігрувалися непередбачувані обставини – такі, як знищення Росією газової інфраструктури чи подальше скорочення постачання газу до Європу.

«Без західної фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а це означатиме, що у нас будуть дуже високі ризики виходу з ладу енергосистеми», - заявив Вітренко.

Він розповів, що Нафтогаз забезпечив газом деякі українські енергетичні компанії у березні, коли постачання вугілля було зупинено через війну.

«Інакше не було б електрики, – сказав він. – Без імпорту газу будуть відключення на великих ділянках України.

Україна виробляє близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту імпортує у своїх сусідів за Європейським Союзом за ринковими цінами. Країна припинила купувати газ у Росії в 2014 році, хоча, як і раніше, споживає частину того ж російського газу, який надходить трубопроводами через Україну від постачальників з ЄС.

Ця обхідна система була розроблена, щоб завадити Росії використовувати газ як інструмент впливу на Україну. Газові контракти між Росією та Україною були давнім джерелом великої корупції, коли українські політики та олігархи дозволяли Росії контролювати внутрішні справи країни в обмін на дешевий газ.

Україні потрібно близько 10 мільярдів доларів на імпорт газу. Вітренко сказав, що, на його думку, союзники розуміють необхідність цих грошей, але він не може бути впевнений, що Україна отримає кошти, тому що «дуже важко бути в чомусь впевненим під час війни».

Проте поточні розрахунки можуть змінитись, якщо, наприклад, Росія націлиться на якусь найважливішу газову інфраструктуру України, електростанції чи об'єкти з видобутку газу. Близько 50% газових родовищ України перебувають у Харківській області, за чотири милі від лінії фронту. Якщо його чи українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу.

Ще один ризик, що широко обговорюється, полягає в тому, що Росія вирішить ще більше скоротити постачання газу до ЄС, що призведе до ще більшого подорожчання газу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва