Не вистачає страхового стажу для призначення пенсії: у ПФУ розповіли, що можна зробити

07:25, 30 серпня 2022
У ПФУ розповіли про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Не вистачає страхового стажу для призначення пенсії: у ПФУ розповіли, що можна зробити
Джерело фото: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

ПФУ пояснює, що пенсія із солідарної системи призначається за наявності необхідного страхового стажу. Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу та величини заробітку, з якого сплачено внески.

«Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали – не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування», - зауважують у Пенсійному фонді.

Договір про добровільну сплату єдиного внеску можливо укласти за місцем проживання, звернувшись до податкового органу з необхідним пакетом документів: заява вставленої форми, копія трудової книжки (за наявності), виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5), копія документа, що посвідчує особу.

«Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” передбачає два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, які передбачають щомісячну сплату єдиного соціального внеску  (укладається не менш як на рік) або одноразову сплату єдиного соціального внеску за минулий період (не раніше ніж з 01.01.2004)», - сказано у повідомленні.

Зазначається, що розмір єдиного соціального внеску, який сплачується щомісяця, не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні – 1430 грн).

«При одноразовій сплаті єдиного соціального внеску за попередні періоди, в яких людина не підлягала страхуванню, сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду вдвічі більша: мінімальний страховий внесок помножений на коефіцієнт “2”. Одноразова сплата єдиного соціального внеску здійснюється однією сумою за весь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору», - роз’яснили у ПФУ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду