Зеленський про великий обмін: Це перемога

08:10, 22 вересня 2022
Президент наголосив, що цей обмін важливий ще тому, що кількох бійців ЗСУ, українських та іноземних громадян, окупанти засудили до страти.
Зеленський про великий обмін: Це перемога
Фото: president.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Повернення додому 215 українських захисників - це перемога для України, для всього суспільства й особливо для сімей воїнів. Про це заявив Президент Володимир Зеленський за підсумками масштабного обміну військовополоненими.

"Усього 108 бійців Азова, всього 188 героїв Азовсталі та Маріуполя. Вісьмох поранено під час російського теракту в Оленівці", - сказав глава держави.

Він наголосив, що цей обмін такий важливий ще тому, що кількох бійців ЗСУ, українських та іноземних громадян, окупанти засудили до страти.

Також Зеленський розкрив деталі переговорного процесу.

"Ця операція готувалася досить довго. І в обміні є кілька складових. Перша складова: ми обміняли одного фаната Росії на 200 воїнів. Спочатку нам пропонували повернути 50 наших людей в обмін на одного із СБУ, який перебував у слідчому ізоляторі. Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до 200. Вони вже в Україні, я вважаю, що це хороший результат, хоча навіть більше, ніж 200... Тому що серед звільнених українок є ті, хто готується стати мамою, і я особливо щасливий, що вдалося зараз повернути їх в Україну.

Друга складова - окрім 200 воїнів, ми повернули ще п'ятьох бойових командирів, за яких довелося поборотися найбільше, найдовше, найскладніше. Їм загрожувало найжорстокіше. П'ять супергероїв. В обмін на них ми віддали 55 тих, хто не заслуговує ані жалю, ані співчуття, ні взагалі будь-яких слів. Тих, хто воював проти України. І тих, хто зрадив Україну. Тих, хто нам із вами точно не потрібний", - розповів Президент.

Зрештою, глава держави назвав тих представників української влади, які займаються обміном полонених.

"З українського боку питанням звільнення займається досить потужна група. Нею керують четверо: керівник Офісу Єрмак, керівник нашої розвідки Буданов, голова СБУ Малюк та Рустем Умеров. А також дякую їхній команді - Дмитру Усову, омбудсмену Лубинцю, міністру Монастирському. Дякую, хлопці, за цей український успіх", - резюмував він.

Нагадаємо, що Україна і РФ провели обмін полоненимиУкраїнська сторона повернула з полону захисників Маріуполя, зокрема бійців «Азова».

200 наших героїв обміняли на Віктора Медведчука, який вже дав усі можливі покази слідству.

Опубліковано повний список 215 захисників України, звільнених з полону.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки