Як укласти шлюб на території ведення активних бойових дій – роз’яснення Мінреінтеграції

08:59, 14 листопада 2022
У Міністерстві пишуть, що побратися на передовій можуть як наші захисники та захисниці, так і цивільні.
Як укласти шлюб на території ведення активних бойових дій – роз’яснення Мінреінтеграції
Зображення від freepic.diller на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Попри те, що відділи Державної реєстрації актів цивільного стану наразі не мають можливості реєструвати шлюби на території ведення активних бойових дій, побратися на передовій можуть як наші захисники та захисниці, так і цивільні.

Про це розповіли у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Державна реєстрація шлюбу може проводитися відділами ДРАЦС без особистої присутності нареченого (нареченої). При умові, що один із наречених є: військовослужбовцем, поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або медиком.

Заява від таких осіб подається безпосередньому керівнику або командиру, який надсилає її до відділу ДРАЦС, до якого подано особисто іншим із наречених заяву про державну реєстрацію шлюбу.

Окрім того, зареєструвати шлюб із особою, яка служить або працює на передовій (рятувальником, поліцейським, слідчим, медиком), може також безпосередньо його/її керівник або командир.

В цьому разі церемонія складання акту про укладення шлюбу може відбуватися як у присутності обох наречених, так і без особистої присутності одного чи обох з них із використанням доступних засобів відеозв’язку.

Така ж процедура діє і для громадян, які перебувають чи працюють в закладах охорони здоров’я. При цьому акт, що засвідчує факт одруження, складає керівник закладу охорони здоров’я.

Для отримання свідоцтва про шлюб подружжя або один із них в подальшому має звернутися до відділу ДРАЦС», - сказано у повідомленні.

Також у Мінреінтеграції звертають увагу, на те, що державне мито за реєстрацію шлюбу в таких випадках не сплачується.

Крім того, ми писали про процедуру зміни прізвища та документів після одруження: список документів, які потрібно замінити та в які необхідно внести зміни.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду