Із нового року в Україні вдвічі подорожчає вода: скільки платитимемо

22:22, 27 грудня 2022
НКРЕКП затвердила підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення на 2023 році у два етапи.
Із нового року в Україні вдвічі подорожчає вода: скільки платитимемо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг затвердила підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення на 2023 році у два етапи. Відповідне рішення для 32 водоканалів НКРЕКП прийняла на засіданні 27 грудня.

«На першому етапі тариф орієнтовно в середньому зросте на 10% і буде діяти з 1 січня до 30 червня 2023 року. Передусім, це зростання вартості електричної енергії», - сказав представник Нацкомісії під час розгляду питання.

Присутній на засіданні директор «Львівводоканалу» Дмитро Ванькович зазначив, що підприємство очікувало більшого підняття тарифу, а затверджена розцінка дозволить покрити зростаючі ціни на матеріали та зарплату в мінімальному обсязі.

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський запропонував комісії затвердити тариф тільки на перше півріччя 2023 року, а в травні наступного року повернутися до коригування тарифів з липня, з урахуванням актуалізованих даних.

Як відомо, раніше «ЛМКП «Львівводоканал» подав до НКРЕКП тариф, запропонований на 2023 рік, — розповіла виданню «ВЗ» речниця «Львівводоканалу» Христина Копильчак. — За нашою пропозицією, централізоване водопостачання має зрости лише на 8%, тобто на 1 грн 40 коп. за кубометр. Якщо зараз тариф на водопостачання і водовідведення — 25,88 грн за кубометр, то з січня-2023, якщо Нацкомісія це погодить, він має стати 27 гривень 92 копійки. Тобто загалом тариф зросте на 2 гривні 04 копійки, а саме: на 1,40 грн водопостачання і на 64 коп. — водовідведення. Причина зростання — кілька показників, які змінилися за цей рік. Збільшилися обсяги реалізації, збільшилися витрати електричної енергії на централізоване водопостачання на 11,5%, і на 14% - на централізоване водовідведення. Також збільшилися витрати на оплату праці. Відповідно пропонуємо Нацкомісії таке коригування тарифів. На своєму засіданні Нацкомісія визначить, чи буде підвищення тарифів для водоканалів. Це не тільки наш водоканал, це усі водоканали України подали свої пропозиції і очікують результатів. Також йдеться про підвищення двічі — з 1 січня і з 1 липня. У Нацкомісії вирішили розділили підняття тарифу на два етапи, щоб увесь процес був максимально легшим для населення».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області