СБУ викрила посадовця «Укрінтеравтосервіс» на вимаганні хабарів у перевізників

16:06, 28 грудня 2022
В адмінбудівлі «Укрінтеравтосервіс» й за місцем проживання затриманих відбулись обшуки.
СБУ викрила посадовця «Укрінтеравтосервіс» на вимаганні хабарів у перевізників
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

СБУ викрила на хабарі начальника одного з управлінь "Укрінтеравтосервісу", а також його родичку, колишню співробітницю громадської організації "АСМАП". В адмінбудівлі "Укрінтеравтосервіс" й за місцем проживання затриманих відбулись обшуки. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Міністерства інфраструктури України.

"Судячи з усього, посадовець шахрайським шляхом вимагав гроші за законні рішення щодо розподілу дозволів на міжнародні перевезення від країн-учасниць Європейської Конференції Міністрів Транспорту", - пише пресслужба.

Перевізник, у якого посадовець вимагав хабар мав багаторічний досвід міжнародних перевезень й автопарк, який відповідає усім вимогам, у зв'язку з чим електронна система ухвалила б рішення про отримання дозволу на користь цього суб’єкта. Затриманий не мав жодного впливу на роботу системи.

"Конкурс про розподіл дозволів ЄКМТ на 2023 рік вперше був проведений в електронному вигляді, а заявки перевізники подавали через інформаційну систему "Шлях". Саме через автоматизацію втручання людини в систему було неможливим. Посадовець шахрайським шляхом вимагав у перевізників гроші і, фактично, ніяким чином не міг вплинути на рішення щодо отримання дозволу", - додає пресслужба.

Ліцензії ЄКМТ дають можливість перевізникам здійснювати двосторонні, транзитні перевезення з вантажем з та в третіх країн.

Розподіл дозволів ЄКМТ відбувається за участі Конкурсної комісії, а рішення готувалось за чітко визначеними формулами в системи, у зв'язку з чим впливати на кінцеве рішення члени комісії не могли.

"Наразі розпочато аналіз даних щодо усіх перевізників, з якими контактував посадовець затриманий за отримання хабаря. В разі встановлення штучного викривлення даних, буде ухвалено рішення про скасування багаторазових дозволів на здійснення міжнародних вантажних перевезень", - відзначає пресслужба.

Підозрюваний на час розслідування виведений зі складу Комісії. Також йому було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду