У сервісному центрі МВС нагадали, як змінилась процедура перереєстрації авто в Україні

15:50, 13 лютого 2023
Начальник Головного сервісного центру МВС розповів, як змінилась процедура перереєстрації.
У сервісному центрі МВС нагадали, як змінилась процедура перереєстрації авто в Україні
Зображення від prostooleh на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перереєстрація транспортних засобів — це та послуга сервісних центрів МВС, яку надають найбільшу кількість разів у рік. Вона зокрема, надається тоді, коли авто переходить у власність від однієї людини до іншої, тобто, коли транспортний засіб продають або дарують.

Як змінилась процедура перереєстрації, розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

Так, він пояснив, що від 14 грудня минулого року набули чинності Постанови Кабінету Міністрів України №1019 та №1299, які виокремили дослідження транспортного засобу Експертною службою МВС із процедури реєстрації або перереєстрації транспортного засобу в сервісному центрі МВС.

«Раніше було так, що при купівлі авто люди зверталися до сервісного центру МВС, потім до Експертної служби МВС, потім знову до сервісного центру МВС. Зараз же продавець звертається спочатку до Експертної служби МВС, а потім продавець і покупець або їх представники звертаються разом до сервісного центру МВС. При цьому дослідження можна пройти в одному місті — яке зручне тільки продавцеві, а реєстраційні дії провести в іншому — яке зручне обом сторонам. Обслуговування у адміністратора сервісного центру МВС тепер триває значно менше часу», — зазначив Микола Рудик.

Експертна служба МВС, так само як і сервісні центри МВС є структурним підрозділом Міністерства внутрішніх справ України.

«Договір купівлі-продажу оформляється безпосередньо в сервісному центрі МВС. Після перереєстрації з продавця на покупця транспортного засобу новий власник отримує нове свідоцтво про реєстрацію авто уже на своє ім’я у той же день разом з новими номерними знаками», — нагадав Микола Рудик

Також начальник Головного сервісного центру МВС нагадав, що експертне дослідження транспортного засобу не проводиться у разі якщо:

  • реєстрація нових транспортних засобів;
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію авто зареєстрованих після 1 вересня 2019 року;
  • зміна анкетних даних власника у свідоцтві про реєстрацію ТЗ (як для фізичних, так і для юридичних осіб) — наприклад, коли дівчина вийшла заміж та змінила прізвище;
  • вибракування авто;
  • отримання / повернення реєстраційних документів для виїзду за кордон;
  • перереєстрація після встановлення ГБО;
  • заміна/втрата номерного знаку або закріплення індивідуального номерного знаку;
  • при перереєстрації авто у зв’язку з переходом права власності транспортного засобу у спадщину (за винятком авто, які зареєстровані до 1 вересня 2019 року).

Крім того, Рудик  пояснив, що технічний контроль є обов’язковим в Україні тільки для перевізників. Тобто, для фірм — юридичних осіб, які займаються перевезеннями: пасажирськими і вантажними. Тобто, коли автомобілі приносять власникам комерційну вигоду. І цього року такий обов’язковий техогляд ніхто не скасовував. Такі автовласники його проходили. Це про автопарки маршруток, про служби таксі, про логістичні компанії. 

«Але цей технічний контроль не є обов’язковим для громадян, які приватно використовують своє авто — для вас, для мене. Тобто, для більшості автовласників. Бо ми з вами не є перевізниками. І обов’язковий технічний контроль — це не дослідження Експертною службою МВС. Оскільки дослідження транспортного засобу проводять з метою визначення справжності ідентифікаційних номерів транспортного засобу і реєстраційних документів», — пояснив Микола Рудик.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду