На Одещині викрито агентів фсб рф: серед них помічник «кримського депутата» і прокремлівський блогер

18:52, 27 лютого 2023
Помічник так званого кримського депутата корегував вогонь ворога по критичних об'єктах Одещини, а прокремлівський блогер вів телеграм-канал, де поширював фейки.
На Одещині викрито агентів фсб рф: серед них помічник «кримського депутата» і прокремлівський блогер
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На Одещині викрито ворожу агентуру, яка допомагала ворогові корегувати вогонь по об’єктах оборонно-промислового комплексу та енергетичним об'єктам. Про це повідомляє СБУ.

Відомо, що серед агентів фсб рф виявився одесит, помічник одного з депутатів так званого кримського парламенту Костянтина Мальчікова.

Зазначається, що чоловік передавав російському кураторові місце розташування стратегічно важливих об’єктів області, а потім про результати ракетних ударів, скорегованих за наданими ним відомостями.

У СБУ кажуть, що помічника так званого депутата завербували російські спецслужби під час відвідування чоловіком Криму, де він має базу відпочинку.

Також встановлено ім'я вербувальника – кадровий співробітник фсб Костянтин Шилов.

Саме від нього одесит отримував завдання.

Так, після 24 лютого 2022 року, «російський агент намагався виявити локації українських підприємств на Одещині, які виготовляють оборонну продукцію для потреб ЗСУ.

Крім того, він збирав розвіддані про місця базування і переміщення підрозділів Сил оборони та «звітував» про результати ворожих повітряних атак на українські об’єкти.

Для збору інформації виходив на місцевість, а також створив анонімний Телеграм-чат. До нього залучив своїх «однодумців», які інформували «адміністратора» про помічену українську військову техніку.

Отримані відомості організатор агентурної групи передавав своєму куратору через анонімні месенджери і чернетки в електронних скриньках російських поштових сервісів.

Під час обшуків за місцем проживання зрадника правоохоронці виявили мобільний телефон і комп’ютерну техніку із доказами листування з агресором.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – йдеться у повідомленні СБУ.

Серед викритих агентів – і прокремлівський блогер Олександр Сініцин, який з 2014 року ховався від правосуддя в Рязані.

Колись він був позаштатним кореспондентом центральних телеканалів рф, серед яких – «russia today» та медіа група «росбізнесконсалтинг».

В ефірах цих каналів чоловік поширював фейки щодо внутрішньо-політичної ситуації в Україні та підтримував захоплення Криму.

Пізніше він вів пропагандистський Телеграм-канал «Типова Одеса», де публікував деструктивний контент.

Також встановлено, що блогер співпрацював з помічником так званого кримського депутата, від якого отримував матеріали про події на півдні України і робив з них провокаційні публікації.

Наразі блогера підозрюють у виправдовуванні та заперечення збройної агресії рф проти України.

Триває робота щодо притягнення до відповідальності інших учасників агентури.

 

Фото:ssu.gov.ua

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду