Викрали активи українських компаній на 150 млн грн: серед підозрюваних – посадовці Державної податкової служби

20:19, 28 березня 2023
Усі «постраждалі» підприємства опинилися на тимчасово окупованих територіях нашої держави.
Викрали активи українських компаній на 150 млн грн: серед підозрюваних – посадовці Державної податкової служби
Джерело фото: ssu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

СБУ викрила ділків, які викрадали активи українських компаній, які опинилися на тимчасово окупованих територіях нашої держави. До злочинної діяльності виявилися причетними посадовці Державної податкової служби. У такий спосіб зловмисники завдали українським підприємцям збитків у розмірі 150 млн грн. Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Як встановила СБУ, схема полягала у махінаціях із ПДВ. Зокрема, ділки привласнювали «податковий ліміт», який належав українським компаніям, що опинилися під тимчасовою окупацією рашистів. Це давало їм право сплачувати менше власного ПДВ і заробляти на цьому десятки мільйонів гривень.

Встановлено, що до незаконної діяльності причетний керівник управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області та два його підлеглі колеги.

Для реалізації схеми її учасники несанкціоновано втручалися у податкові бази даних і підробляли цифрові підписи керівників компаній.

Це дозволило ділкам в електронних кабінетах платників податків тимчасово непрацюючих підприємств реєструвати фіктивні господарські операції з афілійованими комерційними структурами.

Оборудки проводилися без відома керівників підприємств з непідконтрольних територій і мали на меті викрадення їхніх активів шляхом безпідставного перенесення на них зобов’язань зі сплати ПДВ».

Наразі трьом чиновникам і двом їхнім спільникам повідомлено про підозру за фактом крадіжки в особливо великих розмірах та за несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї).

Фото: ssu.gov.ua

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду