Як призначити належного користувача автівки, аби за вчинення правопорушень відповідав той, хто був за кермом

15:21, 15 квітня 2023
На один транспортний засіб може бути призначено лише одного належного користувача.
Як призначити належного користувача автівки, аби за вчинення правопорушень відповідав той, хто був за кермом
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Належний користувач – це фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить.

«За вчинення правопорушень має відповідати той, хто був за кермом, а не власник транспортного засобу. Призначення належного користувача, або шеринг авто дозволяє отримувати штрафи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху тій особі, яка керувала транспортним засобом», - зазначають у Головному сервісному центрі МВС.

Послугу можна отримати офлайн у будь-якому зручному сервісному центрі МВС або онлайн через Електронний кабінет водія чи застосунок Дія.

Призначення належним користувачем відбувається на певний період. Цей термін власник транспортного засобу і користувач визначають самостійно. Коли потрібно припинити користування транспортним засобом достроково — раніше, ніж було вказано при оформленні послуги — існує можливість скасувати призначення належним користувачем.

Стати належним користувачем може лише особа, у якої є національне посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року. 

У разі внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу, що належить юридичній особі, отримати таку послугу можливо лише в територіальних сервісних центрах МВС. За умови присутності представника власника транспортного засобу та особи, яка планує стати належним користувачем — це може бути одна фізична особа.

Важливо: на один транспортний засіб може бути призначено лише одного належного користувача.

«Як призначити належного користувача через Електронний кабінет водія?

Якщо ви хочете призначити належного користувача онлайн, то один зі способів зробити це — через Електронний кабінет водія

Для цього знадобиться два девайси: комп’ютери, смартфони чи планшети — немає значення. Бути поряд теж не обов’язково. Важливими умовами є те, що ваші документи мають уже відображатися в електронному вигляді. 

Які документи потрібно мати в Електронному кабінеті водія, щоб стати належним користувачем?

  • посвідчення водія відповідної категорії.

Які документи треба мати в Електронному кабінеті водія, щоб призначити належного користувача? 

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Ініціювати призначення належного користувача в Електронному кабінеті водія може як власник транспортного засобу, який ділиться своїм авто, так і водій, який хоче на законних підставах керувати цим авто. Варто знати певні контактні дані один одного, аби скористатись сервісом.

Наприклад, власник формує заявку, водієві приходить лист на email із посиланням на перехід до Електронного кабінету водія, для підтвердження заявки. Або навпаки, водій кидає такий запит через Електронний кабінет водія власнику, тим самим способом, вказавши email-адресу.

Перехід за посиланням у листі переводить того, хто має підтвердити шеринг транспортного засобу, до заявки. У кінці такої заявки треба накласти електронний підпис, як відповідний метод ідентифікації особи. Як тільки електронний документ було підписано з одного боку, він приходить тому, хто ініціював процес шерингу авто на підтвердження. Іншій стороні теж треба поставити електронний підпис. Так обидва користувачі, навіть перебуваючи на відстані один від одного, знають, що заявку було розглянуто і схвалено ними обома.

Розгляд заяви сервісними центрами МВС відбувається автоматично. Обробка запитів триває до 5 хвилин у реальному часі. 

Результат — у водія, якого призначили належним користувачем, з’являється серед документів у Електронному кабінеті водія та в застосунку Дія свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. 

Після призначення належного користувача через Електронний кабінет водія обидві сторони: власник і водій — можуть також скасувати призначення належним користувачем тут же в Електронному кабінеті водія. 

Як призначити належного користувача в Дії?

Якщо ви хочете призначити належного користувача онлайн, то один зі способів зробити це — через застосунок Дія.

Для цього знадобиться два смартфони — потрібно буде відсканувати QR-код. Важливою умовою є наявність електронних документів в Дії на момент замовлення послуги шерингу авто.

Які документи потрібно мати в Дії, щоб стати належним користувачем?

  • паспорт громадянина України (у формі ID-картки) або закордонний паспорт;
  • посвідчення водія відповідної категорії.

Які документи треба мати в Дії, щоб призначити належного користувача? 

  • паспорт громадянина України (у формі ID-картки) або закордонний паспорт;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Для початку власник транспортного засобу авторизується, обирає авто зі списку своїх, вказує термін призначення належного користувача, залишає номер телефону та e-mail і створює запит на шеринг — QR-код. 

Потім авторизується водій, сканує QR-код з екрану власника транспортного засобу і підтверджує свою згоду на шеринг. Після погодження з боку майбутнього водія — заявку підтверджує власник транспортного засобу і вона потрапляє на обробку до сервісного центру МВС.

Розгляд заяви сервісними центрами МВС відбувається автоматично. Обробка запитів триває до 5 хвилин у реальному часі.

Результат — у водія, якого призначили належним користувачем, з’являється серед документів у Електронному кабінеті водія та в застосунку Дія свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, яким йому тепер можна керувати на законних підставах.

Скасування призначення поки на етапі інжинірингу і незабаром буде доступним в Дії. 

Як призначити належного користувача офлайн?

Цей спосіб отримання послуги підходить усім юридичним особам, які хочуть призначити належного користувача на транспортний засіб зі свого автопарку, а також фізичним особам, в яких свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу або посвідчення водія не відображаються в електронному форматі.

Для призначення належного користувача транспортного засобу потрібно звернутись двом особам: власнику та водію, який керуватиме цим транспортним засобом, або їх уповноваженим представникам до будь-якого зручного сервісного центру МВС.

Надання послуг можливо за талоном попереднього запису. Його можна отримати:

  • в терміналі безпосередньо в приміщенні сервісного центру МВС;
  • через функціонал е-запис.

Власник транспортного засобу має подати такі документи:

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • документи, які підтверджують право представляти інтереси юридичної особи (у разі звернення юридичної особи);
  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи);
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Той, кого призначать належним користувачем подає такі документи:

  • посвідчення водія;
  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи);
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Відсутність повного пакету документів є причиною для відмови у наданні послуги в сервісному центрі МВС», - розповіли у Головному СЦ МВС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду