У Державному центрі зайнятості пояснили, хто та за яких умов може отримати ваучери на навчання

20:30, 14 червня 2023
У Державному центрі зайнятості зазначили, що усі, охочі отримати ваучери на навчання, повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.
У Державному центрі зайнятості пояснили, хто та за яких умов може отримати ваучери на навчання
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нещодавно внесені зміни до законодавства та спрощення процедури отримання ваучера на навчання викликали водночас як значний попит на отримання цієї послуги, так і багато питань від клієнтів служби зайнятості. Про це повідомляє Державний центр зайнятості та роз’яснює, хто та за яких умов може отримати ваучери на навчання.

Хто може отримати ваучер?

– громадяни віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, до досягнення встановленого законодавством пенсійного віку;

– звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, органів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років;

– звільнені з військової служби, до досягнення ними пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення;

– внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;

– особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;

– особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;

– особи, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових, у разі наявності відповідних рекомендацій в індивідуальному реабілітаційному плані, незалежно від встановлення їм інвалідності.

Усі охочі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.

Хто не може отримати ваучер?

Не можуть також отримати ваучер особи, які:

– є зареєстрованими безробітними;

– не працюють, але на дату подання заяви для них є підходяща робота;

– проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;

– не мають професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти.

Внутрішньо переміщена особа, яка не перебуває в трудових відносинах, також може отримати ваучер, але тільки у разі відсутності для неї підходящої роботи. Якщо внутрішньо переміщена особа перебуває в трудових відносинах, вона також може звернутися за отриманням ваучера.

На яку суму може надаватися ваучер?

Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на сьогодні - це 26 840 гривень. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.

Як можна отримати ваучер?

Для отримання ваучера заявку можна подати онлайн або особисто звернутися в найближчий центр зайнятості. У разі подання заявки онлайн, фахівець служби опрацьовує форму та зв'язується із заявником протягом 3 робочих днів з моменту заповнення та подання заявки.

У Держзайнятості окремо уточнили, що особа може отримати ваучер на наступний рівень освіти. Тобто, наприклад, особа, яка має професійно-технічну освіту, не може отримати ваучер на здобуття вищої освіти, для неї - це здобуття фахової передвищої освіти.

Також, якщо особа вже навчається в закладі освіти, вона не може отримати ваучер для відшкодування вартості/компенсації навчання. Вона має подати заявку на отримання ваучера на навчання до подання документів у заклад освіти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду