Відновлено спецперевірки кандидатів на посади суддів – НАЗК

19:27, 22 серпня 2023
Президентом підписано законопроєкт, який відновлює здійснення спецперевірок кандидатів у судді, які здійснює низка державних органів комплексно.
Відновлено спецперевірки кандидатів на посади суддів – НАЗК
Зображення: istockphoto.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9322 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України».

Як пояснили у НАЗК, цим рішенням відновлено здійснення спецперевірок кандидатів у судді, які здійснює низка державних органів комплексно. Національне агентство з питань запобігання корупції же перевіряє чи внесена особа до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, а також достовірність відомостей, зазначених у декларації.

НАЗК здійснює перевірку декларації, поданої кандидатом за минулий рік, а також аналізує відповідність витрат декларанта та членів його сім’ї на набуття активів (рухомого/нерухомого майна, грошових активів, криптовалюти, корпоративних прав та ін.) доходам, отриманим із законних джерел за весь період життя.

Якщо НАЗК встановить невідповідність майна доходам на суму, яка дорівнює або перевищує 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, установлених на день подання такої декларації, то орган, який здійснює призначення на посаду, відмовляє претенденту у призначенні.

20 серпня 2023 року законопроект набув чинності. Цим рішенням Україна виконала першу рекомендацію Європейської Комісії для членства в ЄС. Враховано й рекомендації Венеційської комісії, які посилюють роль міжнародних експертів у відборі кандидатів.

Таким чином тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні стосовно кандидатів на посади судді, судді Конституційного Суду України, члена Вищої ради правосуддя, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, проводиться спеціальна перевірка відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», а також перевірка, передбачена Законом України «Про очищення влади», пояснили у НАЗК.

«Україна має сформувати й дотримуватись високих стандартів здійснення правосуддя. Перевірка кандидата на посаду судді – це той необхідний фільтр, який допоможе відсіяти недоброчесних уже на старті й не допустити їх до судової влади. Це великий запит від громадян, які йдуть за захистом до суду під час воєнного стану, а також вимога наших міжнародних партнерів», – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

У Агентстві зазначили, що технічно готові до здійснення перевірок кандидатів у судді та очікують на запити від відповідних органів.

Раніше ми писали, що Володимир Зеленський змінив процедуру добору суддів Конституційного Суду Україну.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду