Виявився кумом Оксани Марченко: священику із Закарпаття вручили підозру за пропаганду комуністичного режиму

16:27, 7 вересня 2023
Повідомляється, що він пропагував у соцмережах комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку.
Виявився кумом Оксани Марченко: священику із Закарпаття вручили підозру за пропаганду комуністичного режиму
Фото: СБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Служба безпеки викрила на пропаганді комуністичного режиму настоятеля одного із храмів Хустської єпархії УПЦ МП, розташованого в Тячівському районі на Закарпатті.

"Будучи керівником територіального благочиння, яке одним із перших з початку повномасштабного вторгнення вийшло з-під юрисдикції московського патріархату, священнослужитель намагався жодним чином не допустити переходу громади до ПЦУ", - повідомляє СБУ. 

Повідомляється, що у соцмережах священник пропагував комуністичний режим та поширював заборонену в Україні радянську символіку, що підтвердила й ініційована у справі судова мистецтвознавча експертиза.

Під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

"Знайдено велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів російських авторів, брошури сепаратистського характеру. Серед виявленого правоохоронцями – книжки, в яких принижуються релігійні почуття громадян інших конфесій та формуються ворожі настрої до них.

У окремих брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що "Київ, без великої росії, і окремо від росії, немислимий в жодному випадку".

СБУ знайшла тексти пісень, якими закликали до "пробудження матушки-руси" та молилися за "спасение рф", а також роздруківки молитов, в яких згадували патріарха РПЦ Кирила Гундяєва, який "благословив" російських військових убивати українців", - йдеться у повідомленні. 

Встановлено також, що настоятель церкви у незаконний спосіб зайняв земельну ділянку, на якій побудовано храм. Розпочато кримінальне провадження за статтею про самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво.

Настоятелю храму повідомлено про підозру в поширенні комуністичної символіки та пропаганди комуністичного тоталітарного режиму.

Місцеві журналісти повідомили, що йдеться про Віталія Хромея, який є кумом дружини Віктора МедвечукаОксани Марченко. Вони зазначили, що з початку війни священник неодноразово висловлював антиукраїнські погляди. 

Підписуйтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду