У Києві горить історична памʼятка архітектури, на місці якої раніше хотіли побудувати офісний центр: фото

12:12, 1 грудня 2023
Пожежа сталася в історичній садибі 19 століття, що на Подолі.
У Києві горить історична памʼятка архітектури, на місці якої раніше хотіли побудувати офісний центр: фото
Джерело фото: Facebook / Дмитро Перов
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Києві в Подільському районі сталася пожежа в історичній садибі, яку раніше намагалися передати під будівництво офісного центру. Про це повідомив київський активіст Дмитро Перов.

«У Києві горить чергова історична памʼятка! Садибний житловий будинок купця 2-ї гільдії Афіногена Стефановича Лунєва був збудований 1880 р. у стилі неоренесанс за проектом арх. Спарро. У 1890-і розташована тут була розташована єврейська молитовня», – розповів активіст.

Він зазначив, що у 2020 році Київська міська рада намагалася передати пам'ятку для будівництва офісного центру, але тоді вдалося відстояти історичну будівлю.

За словами києвознавця Антона Короба: «будинок на Ярославській, 8, – зразок забудови Подолу, що здійснена заможним купецтвом. Має нетипові елементи оздоблення: зокрема мистецькі жіночі голівки-барельєфи у розетках на фронтонах. Незважаючи на аварійний стан всієї будівлі, фасад зберіг автентичне оздоблення та загалом будинок не зазнав змін обємно-просторової композиції».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва