У Польщі українських дітей-біженців зобов'яжуть піти до місцевих шкіл

15:59, 4 квітня 2024
У Польщі діти біженців з України повинні будуть з 1 вересня цього року піти до місцевих шкіл.
У Польщі українських дітей-біженців зобов'яжуть піти до місцевих шкіл
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Польщі з вересня 2024 року всі українські діти, які перебувають у країні через війну, мають обов'язково ходити до місцевих шкіл. Цей законопроєкт розробляється Міністерством освіти Польщі і вже знаходиться на завершальному етапі, повідомила заступниця міністра Йоанна Муха, передає "Радіо Свобода".

Вона зазначила, що після міжурядових консультацій з українськими колегами, які відбулися у Варшаві 28 березня, виявилося, що в Польщі близько 50-60 тисяч українських дітей не мають доступу до польської системи освіти. Ця цифра виявилася набагато меншою, ніж ту, що повідомляли раніше неурядові організації.

"Українська сторона дуже зацікавлена у тому, щоб обов’язок відвідувати польські школи українськими дітьми був впроваджений. Зі свого боку вони пропонують співпрацю і ми з цієї пропозиції скористаємося. Більша частина цієї програми вже готова, чекаємо на погодження закону і тоді офіційно поінформуємо про деталі", – повідомила Йоанна Муха.

Попередньо відомо, що для українських дітей у польських школах запровадять спеціальні уроки української мови. Для цього працевлаштують вчителів із України, для них запропонують спрощену процедуру нострифікації дипломів.

Також повідомляється, що українських дітей навчатимуть європейської інтеграції. У міністерстві освіти вважають, що ці знання їм знадобляться у світлі майбутнього вступу України до Європейського союзу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді