Як одружитися неповнолітнім: перелік підстав та список документів

15:47, 27 червня 2024
Особа, яка бажає зареєструвати шлюб до досягнення повноліття, може це зробити з 16 років, звернувшись до суду
Як одружитися неповнолітнім: перелік підстав та список документів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги роз’яснив особливості гадання права на шлюб неповнолітній особі.

Особа, яка бажає зареєструвати шлюб до досягнення повноліття, може це зробити з 16 років, звернувшись до суду. Суд розгляне заяву та, якщо встановить що це відповідає її інтересам, надасть право на шлюб.

Надання права на шлюб особам, які не досягли 18 років

Заява про надання права на шлюб до суду подається тільки особою, яка досягла 16 років і розглядається судом за місцем проживання заявника.

Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов’язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

  • вагітність;
  • фактичне створення сім’ї;
  • народження дитини.

Проте зазначений перелік підстав не є вичерпним.

Усиновлювач та усиновлена ним дитина не можуть перебувати між собою у шлюбі. Але шлюб між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення. А от право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним, може бути надано тільки за рішенням суду.

Неповнолітня особа, відносно якої судом прийняте рішення про зниження шлюбного віку, має право не скористатись наданим їй правом та у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації.

Судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Одержавши право на шлюб з однією особою, не можна зареєструвати шлюб з іншою. Якщо виникне таке бажання, доведеться знову звернутися до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то кожному з них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

Чи потрібна згода батьків майбутніх наречених?

Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значення не має. Проте їх позиція по даному питанню повинна бути з’ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з’ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

Документи, необхідні для отримання права на шлюб неповнолітніми:

  • Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. Крім того, доцільно у заяві зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей;
  • Свідоцтво про народження заявника;
  • Копія паспорта заявника;
  • Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;
  • Квитанція про сплату судового збору або документ, що підтверджує обставини для звільнення від сплати судового збору.

Судовий збір за подання до суду такої заяви – 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2024 рік – 605,60 грн.).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду