Як вберегтися від смертельного захворювання правця: поради

07:36, 1 липня 2024
НСЗУ попереджає, правця можна уникнути завдяки вакцинації.
Як вберегтися від смертельного захворювання правця: поради
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Правець — це гостре інфекційне захворювання, яке передається через потрапляння бруду у рану або укуси тварин. У разі появи симптомів хвороби необхідно негайно звернутися за кваліфікованою допомогою медичних працівників. Про це повідомляє пресслужба НСЗУ.

Правець виникає при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Інфекція може розвинутися через травму, якщо бруд потрапить у відкриту рану або після укусу тварини.

Після обробки антисептиком бактерії не знешкоджуються. Єдиним надійним способом захисту від правця є вакцинація. Вакцинуватися від правця безоплатно можна у медзакладі, де працює ваш сімейний лікар чи педіатр.

Вакцинацію розпочинають у ранньому дитячому віці. Графік щеплень такий:

  • Перше щеплення у 2 місяці
  • Друге — у 4 місяці
  • Третє — у 6 місяців
  • Четверте — у 18 місяців
  • Наступне щеплення у 6 років, а далі — кожні 10 років

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, складіть графік введення доз, яких не вистачає, у педіатра чи сімейного лікаря.

Для дорослих першу планову ревакцинацію проводять у віці 26 років. Подальша планова ревакцинація відбувається кожні 10 років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд