Суміші для кальяну в Україні: як правильно розрахувати акцизний податок

08:12, 2 липня 2024
Базою оподаткування акцизом з операцій з реалізації виробленої в Україні суміші для кальяну є вага (нетто) всієї суміші.
Суміші для кальяну в Україні: як правильно розрахувати акцизний податок
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державна податкова служба Одеської області нагадує про базу оподаткування акцизним податком для сумішей, призначених для кальяну, вироблених в Україні.

Відповідно до Закону України «Про Митний тариф України» (№2697-IX), тютюн для кальяна класифікується у підпозиції 2403 11 групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну». Це означає, що до складу тютюну для кальяну входить суміш тютюну з гліцерином, ароматичними маслами, екстрактами, меляси або цукром. Продукти, які не містять тютюн, призначені для кальяна, виключаються з цієї підпозиції.

Згідно з Податковим кодексом України (ПКУ), підакцизні товари (продукція) – це товари, на які встановлено ставки акцизного податку. Перелік таких товарів визначено у статті 215 ПКУ, де зазначено, що тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну є підакцизними товарами.

Базою оподаткування акцизним податком для операцій з реалізації виробленої в Україні суміші для кальяну є вага (нетто) всієї суміші. Це означає, що обчислення податку базується на вазі товару без урахування ваги тари чи упаковки.

Для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації підакцизних товарів у роздрібній торгівлі базою оподаткування є вартість такого товару за максимальними роздрібними цінами (МРЦ). Вартість визначається з урахуванням податку на додану вартість (ПДВ) та акцизного податку.

Отже, при оподаткуванні суміші для кальяну, виробленої в Україні, базою є вага (нетто) всієї суміші, а для роздрібної торгівлі – вартість товару за МРЦ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси