Митниця, військова сфера та публічні закупівлі стали лідерами за рівнем поширеності корупції, – НАЗК

21:45, 2 липня 2024
55% опитаних підтверджують високий рівень корупції в Україні.
Митниця, військова сфера та публічні закупівлі стали лідерами за рівнем поширеності корупції, – НАЗК
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило результати свого останнього соціологічного дослідження, що оцінює рівень корупції в Україні у 2023 році. Згідно з даними опитування, 55% представників антикорупційного середовища визнали значну поширеність корупції в країні.

Найбільш поширені прояви корупції, за словами експертів, зафіксовані на митницях, військовій сфері та в сфері закупівель для ремонту та утримання доріг. Водночас, згідно з дослідженням, більшість антикорупційних експертів сприймають ситуацію з корупцією менш песимістично, ніж респонденти стандартного опитування, де ця цифра складає 88% серед населення і 81% серед бізнесу.

Крім цього, експерти оцінили діяльність антикорупційних органів (ВАКС, НАБУ, НАЗК та САП) як незалежну та ефективну. Вони висловили сподівання, що розвиваючіся тенденції в Україні сприятимуть зниженню рівня корупції у майбутньому.

Дослідження також включало Індекс сприйняття поширеності корупції у різних сферах та складання рейтингу з 35 сфер щодо рівня поширеності корупції. На перших рядках рейтингу з'явились такі галузі, як митниця, військова сфера, публічні закупівлі та інші ключові напрямки, що підтверджує важливість подальших антикорупційних заходів в цих сферах.

У рамках дослідження розраховано також Індекс сприйняття поширеності корупції у сферах (за 5-бальною шкалою) та сформовано загальний рейтинг 35 сфер щодо рівня поширеності корупції.

За оцінками представників експертного антикорупційного сектору, до ТОП-10 сфер із найвищим рівнем поширеності корупції ввійшли такі галузі:

  • митниця (для суб’єктів господарювання) – 4,23;
  • військова сфера (використання та  розпорядження  нерухомим  майном  і  землями, паливно-мастильними матеріалами, питання призову, просування військовослужбовців по службі, забезпечення їх житлом)  – 4,16;
  • публічні закупівлі робіт і послуг з будівництва, ремонту та утримання автодоріг – 4,15;
  • архітектурно-будівельний контроль – 4,06;
  • надання дозволів та видобування корисних копалин – 4,05;
  • лісове господарство – 4,04;
  • публічні закупівлі для потреб оборони і національної безпеки, модернізація військової техніки, торгівля зброєю – 4,04;
  • судова система (у т.ч., виконання судових рішень) – 4,02;
  • земельні відносини, землеустрій – 4;
  • публічні закупівлі робіт і послуг з реалізації інших великих інфраструктурних проектів – 3,94.

До найефективніших напрямів антикорупційної політики експерти віднесли: забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію (відзначили 47% опитаних); реформування правосуддя (47%); забезпечення автоматизації процедур надання державних послуг та регулювання діяльності бізнесу (45%).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе
    Іванна Климпуш-Цинцадзе
    голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу
  • Маргарита Цховребова
    Маргарита Цховребова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ольга Собина
    Ольга Собина
    суддя Сумського апеляційного суду