Інженери створили унікального робота-медузу, який очищатиме від сміття дно Світового океану: відео

17:20, 6 травня 2023
Інженери створили унікального робота-медузу, який очищатиме від сміття дно Світового океану: відео
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Німецькі інженери створили схожого на медузу м'якого робота, який вміє не лише плавати, як морська тварина, а і зможе захопити з собою сміття з води. Медузоподібний спосіб плавання дає можливість безконтактно хапати предмети, керуючи потоками рідини. Крім того, робомедуза майже безшумна, тому не завдасть дискомфорту природним мешканцям водойм, які очищатиме. Присвячена роботу стаття опублікована у Science Advances.

За оцінками, 70 відсотків морського сміття опускається на дно. Причому близько 60 відсотків з нього складає пластик, на розкладання якого йдуть сотні років, протягом яких він завдає шкоди екосистемам. Для збирання сміття пропонують використовувати роботів, проте вони повинні працювати акуратно та безшумно, щоб безпечно взаємодіяти з підводним середовищем. При цьому більшість з наявних роботів зазвичай громіздкі і шумні через електродвигуни або гідравлічні приводи.

Тому команда інженерів з Інституту інтелектуальних систем імені Макса Планка, що у Німеччині, вирішила звернутися за конструкційними рішеннями до медуз. У природі ці тварини використовують реактивний рух, а їхнє м'яке тіло, що легко деформується, дозволяє їм адаптуватися і орієнтуватися в складному середовищі. Надихнувшись цим, інженери створили Jellyfish-Bot — робота, який імітує рух медуз, і може стати корисним для збирання сміття під водою.

Свого робота інженери проєктували таким чином, щоб він нагадував дорослу особину поширених медуз аурелій. Jellyfish-Bot має шість м'яких ніжок, а діаметр верхівки робота складає 16 сантиметрів. Рух Jellyfish-Bot забезпечує комбінація м'яких і жорстких елементів у конструкції ніжок, а також штучні м'язи з електроприводами, які керують рухом кожної. Робот може розігнатися до швидкості у 6,1 сантиметра на секунду, а заразом і захопити з собою з морського дна сміття.

Під час руху Jellyfish-Bot, рідина потрапляє під його ніжки і шапку під дією тиску та дрейфує разом з тілом. У природі медузи таким чином ловлять здобич, а Jellyfish-Bot зможе нести сміття. Розробники також передбачили, що Jellyfish-Bot зможе використовувати окремі щупальця, якими буде тримати предмети, тоді як решта продовжать забезпечувати рух.

Крім того, два або більше таких роботів можуть співпрацювати, щоб нести предмети, які одному роботу важко захопити і транспортувати. Наприклад, два роботи могли одночасно схопитися з обох боків за медичну маску, щоб підняти її нагору.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду