Українських водіїв попередили про незаконні дії інспекторів на дорозі

19:30, 6 декабря 2019
Поліцейський не має права вимагати передати документи йому в руки.
Українських водіїв попередили про незаконні дії інспекторів на дорозі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Поліцейський не має права вимагати передати документи йому в руки. Про це наголошує Дорожній адвокат в Facebook.

Повідомляється, що часто водії передають документи на право керування поліцейському в руки, який відлучається з ними до свого службового автомобіля. Далі водій ходить за інспектором і просить повернути йому документи. Інспектор повертає їх разом з постановою про накладення штрафу.

Однак, відповідно до Закону «Про дорожній рух» та Правил дорожнього руху, поліцейський після зупинки автомобіля має право висловити вимогу про пред’явлення водієм документів на право керування.

Зазначені нормативні акти не містять вимоги передати документи в руки, а лише пред’явити. Отже, названі документи надавати в руки поліцейському водій не зобов’язаний, достатньо показати (пред’явити) у розгорнутому вигляді.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про штраф за відсутність автоцивілки. Суди визнають дії поліцейських незаконними. Вимагати для перевірки поліс страхування поліцейські мають тільки у двох конкретних випадках.

Також нагадаємо, як скасувати штраф за перевищення швидкості. Випадки порушення прав автомобілістів під час фіксування фактів перевищення швидкості органами поліції за допомогою TruCAM не зменшилися.

Крім того, водій оскаржив штраф у суді та додав фото приладу TruCam, на якому була відсутня пломба.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей