Загроза незалежності суддів через відкриті дані електронних декларацій

08:36, 10 декабря 2018
За останні два роки скоєно чимало нападів та пограбувань внаслідок використання відкритих даних електронних декларацій суддів.
Загроза незалежності суддів через відкриті дані електронних декларацій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наталія Богацька,
голова Асоціації суддів господарських судів України

В умовах сьогодення відкритість даних у Реєстрі електронних декларацій, в сукупності з доступністю інформації з інших реєстрів, таких як: реєстр майнових прав, земельний кадастр тощо, за якими можливо ідентифікувати особу та місце її фактичного проживання, несе загрозу життю, здоров’ю та майну суддів і членів їхніх сімей.

Оприлюднення правоохоронними органами інформації щодо розбійних нападів на суддів, скоєних внаслідок використання відкритих даних Реєстру, проникнення до приватних осель суддів з метою заволодіння грошовими коштами та іншими матеріальними цінностями свідчать про значне зростання таких випадків. Навіть правоохоронні органи на своїх власних ресурсах зазначають, що зловмисники, обираючи жертву, вивчають електронні декларації суддів.

Так, протягом останніх 2-х років мали місце розбійні напади, чисельні пограбування, крадіжки, проникнення до приватних осель, скоєні внаслідок використання відкритих даних електронних декларацій.

Зухвалий збройний напад стався на суддю Деснянського районного суду м. Києва та її чоловіка. На будинок судді напали після того, як вона внесла в декларацію інформацію про суттєві зміни в майновому стані.

Вночі зловмисники, озброєні вогнепальною зброєю, увірвалися до будинку, де мешкає суддя із чоловіком та дворічною донькою, напали на чоловіка та прострілили йому обидві ноги.

Нападники катували суддю та її чоловіка майже годину, намагались кинути в нього гранату, вимагаючи грошові кошти та матеріальні цінності, зазначаючи, що вся інформація про майно розповсюджена в мережі інтернет. Чоловік в результаті потрапив до лікарні з вогнепальним пораненням у тяжкому стані.

Невідомі  особи в масках із вогнепальною зброєю вдердися у приватний будинок судді Господарського суду Чернівецької області. Спочатку невідомі у балаклавах і камуфляжі напали на дружину судді, кілька разів застосувавши проти неї електрошокер, а потім приставили ніж до горла заляканої жінки. Після цього двоє з них проникли в будинок, де напали на сплячого суддю, силоміць заклеїли рот скетчем та погрожували вбивством, наставивши на чоловіка автомат. За повідомленням правоохоронних органів, жертву зловмисники обрали, вивчивши саме дані електронних декларацій судді.

Жертвою нападників став суддя у відставці Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, на приватний будинок якого було вчинено розбійний напад.

Тоді четверо озброєних пістолетом та ножем осіб у масках та камуфляжі проникли на подвір’я, повалили господаря на землю, зв’язали та катували, погрожуючи вбивством його та дружини. Обидва отримали тілесні ушкодження, а сам будинок був пограбований.

Це лише декілька прикладів. А ситуація в цілому свідчить, що в умовах сьогодення вільний доступ до даних електронних декларацій у сукупності із відкритістю інших даних робить суддів вкрай вразливими для правопорушників та злочинців, і держава наразі виявляється неспроможною захистити та забезпечити їх незалежність.

Асоціація суддів господарських судів України неодноразово звертала увагу на необхідність розгляду та вирішення питання, пов’язаного з відкритістю інформації про суддів з огляду на чисельні випадки посягань на життя та здоров’я суддів та членів їхніх сімей з метою пограбування.

І на останніх загальних зборах Асоціації судді висловили позицію, що за таких обставин існує необхідність у закритті персональних даних суддів, які дають змогу ідентифікувати особу, стосовно якої робиться запит в е-деклараціях, а також інших реєстрах, майнових прав, реєстрі баз персональних даних, земельному кадастрі, або вилученні з публічної частини ЄДРСР декларацій суддів при наявності повного доступу до відповідних декларацій  уповноваженим суб'єктам у сфері протидії корупції для вчинення антикорупційних заходів.

Натомість у ВРУ знаходиться на розгляді законопроект №9148, зареєстрований 01.10.2018, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про запобігання корупції» та дозволити співробітникам СБУ, податкової, Національної поліції, Нацгвардії та інших силових структур подавати закриті декларації у паперовому вигляді, замість відкритих електронних. При цьому визначати порядок зберігання цих декларацій та доступу до них пропонується передати до повноважень зазначених органів.

Постає цілком логічне питання стосовно причини відсутності суддів серед суб’єктів, декларації яких у зазначеному законопроекті пропонується закрити від загального доступу!

Слід нагадати, що однією з гарантій незалежності судової влади є забезпечення державою особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей.

Але сучасні реалії судочинства констатують низький рівень безпеки суддів та мають наслідком, по-перше, загрозу життю і здоров’ю суддів та членів їхніх сімей, а по-друге, втручання у здійснення правосуддя, що ставить під сумнів незалежність, яка є основним принципом верховенства права.

Крім того, з огляду на зростання кількості повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя та бездіяльністю правоохоронних органів, дана ситуація  створює передумови для загрози гарантованої Конституцією незалежності суддів.

Для швидкого та ефективного реагування на всі факти тиску та втручання у здійснення правосуддя і забезпечення незалежності судової гілки влади повноваження Вищої ради правосуддя України мають бути розширені та встановлені реальні інструменти для контролю за дотриманням правоохоронними органами  строків розслідування випадків втручання у здійснення суддями правосуддя та притягнення відповідальних осіб до передбаченої законом відповідальності.

 

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду