Кому присягають судді в Україні?

10:55, 15 сентября 2016
Судова влада є однією із трьох гілок влади і вона теж підкоряється Народу України, і в присязі однозначно повинно бути вказано, що саме Народу України присягає суддя.
Кому присягають судді в Україні?
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Текст присяги :

"Я, (ім'я та прізвище), вступаючи на посаду судді, урочисто присягаю об'єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя, підкоряючись лише закону та керуючись принципом верховенства права, чесно і сумлінно виконувати обов'язки судді, дотримуватися морально-етичних принципів поведінки судді, не вчиняти дій, що порочать звання судді та принижують авторитет судової влади". 

Якщо армія присягає Народу УкраЇни, то судді також повинні присягати Народу України, в відповідності ст.5 Конституції України: " Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та..."


Тобто, судова влада є однією із трьох гілок влади і вона теж підкоряється Народу України, і в цій присязі однозначно повинно бути вказано, що саме Народу України присягає суддя.

В нашому випадку грубо порушена ст. 6 Конституції України де вказується, що: "Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і …» та ст 3 Конституції України : Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.» ,  ст. 8 Конституції України : "Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.», та ст. 129 "Судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону."

Ця прогалина була зроблена свідомо і дивно , що до сих пір депутати Верховної Ради України від опозиційних партій не внесли на розгляд поправку до ст. 55 Закону України «Про судоустрій і статус сіддів»

Виходячи з вказанного прошу депутатів Від опозиційних партій терміново внести поправку на розгляд Верховної Ради України.

Анатолій Трофименко, правозахисник

 

Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь.

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты» может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде