Секретар ВП ВС Всеволод Князєв розповів про особливості роботи Великої Палати

15:09, 4 июня 2020
Велика Палата ВС має досить слабкі інструменти перегляду дисциплінарних рішень Вищої ради правосуддя, – Князєв.
Секретар ВП ВС Всеволод Князєв розповів про особливості роботи Великої Палати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спікером сесії «Судова реформа. Версія 2.0.2.0» став Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв. Під час виступу він проаналізував позитивні зміни в законодавчому регулюванні діяльності Великої Палати ВС та окреслив шляхи його подальшого вдосконалення.  Про це повідомляється на сайті ВС.

«У жовтні 2019 року було внесено зміни до процесуальних кодексів, внаслідок чого зменшилося надходження справ. Водночас на сьогодні більшість справ, які розглядає Велика Палата, містить виключні правові проблеми та питання щодо необхідності відступу від висновків Верховного Суду України, касаційних судів у складі ВС та Великої Палати. До того ж майже половину часу Велика Палата приділяє розгляду апеляційних скарг на рішення, ухвалені Касаційним адміністративним судом як судом першої інстанції. Тому навіть той рівень навантаження, який ми маємо сьогодні, є надмірним. Тож слід рухатися в напрямі зменшення надходжень, надаючи таким чином Великій Палаті можливість зосередитись на найбільш складних справах», – зауважив суддя.

Крім того, за словами Всеволода Князєва, Велика Палата ВС має досить слабкі інструменти перегляду дисциплінарних рішень Вищої ради правосуддя. Так, законом передбачено лише чотири підстави, за яких Велика Палата може втрутитися у рішення ВРП.

«Така обмеженість підстав перегляду дисциплінарних рішень ВРП викликає певне незадоволення серед суддів. У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Рамос Нуньєс проти Португалії» зазначено, що найвищий судовий орган повинен мати повну юрисдикцію перегляду дисциплінарних рішень, у тому числі і в питанні призначення дисциплінарного стягнення», – зазначив спікер.

 Насамкінець Князєв вказав на відсутність законодавчо визначеного порядку здійснення Великою Палатою ВС такого повноваження, як узагальнення судової практики.

Участь у ІІІ Судовому форумі ААУ взяли також суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Єгор Краснов з доповіддю про запровадження електронного судочинства, голова Кримінального касаційного суду ВС Станіслав Кравченко як експерт сесії «Літігація з кримінальним елементом», суддя ВП ВС Олена Кібенко як експерт сесії «Місія можлива: менеджмент складних та резонансних справ», а суддя  ВП ВС Олександра Яновська взяла участь в обговоренні теми «Процесуальні лайфхаки: від проблем до можливостей».

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Велика Палата Верховного Суду висловила позицію у справі про звільнення судді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.  

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки