Парламент змінить порядок сплати судового збору: що слід знати

13:43, 25 ноября 2019
Законопроект пропонує уточнити норми щодо сплати судового збору за подання заяв про перегляд судових рішень, уточнити норми, які регулюють звільнення від сплати судового збору.
Парламент змінить порядок сплати судового збору: що слід знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано проект закону №2427 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».

Метою цього законопроекту є усунення низки суперечностей та уточнення норм щодо сплати судового збору за подання заяв про перегляд судових рішень, уточнення норм, які регулюють звільнення від сплати судового збору, усунення подвійної сплати збору за вимоги, що не оскаржуються.

Документ пропонує внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України та Законів «Про судовий збір» і «Про захист прав споживачів» для узгодження норм щодо звільнення від сплати судового збору осіб, які звертаються із заявами про перегляд судових рішень у зв’язку із виключними обставинами.

Проектом закону також пропонується:

  • зміна формул розрахунку ставки судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг із встановленням граничного розміру такого збору для фізичних осіб, а також взяття за основу розрахунку ставку, що підлягала сплаті виключно за оскаржувану частину позовних вимог;
  • зниження розміру судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг на ухвали у порядку адміністративного судочинства;
  • доповнення переліку осіб, які звільнені від сплати судового збору, внутрішньо переміщеними особами, споживачами, діючими або колишніми працівниками у питаннях захисту їх трудових прав, а також особами, які звертаються до суду за захистом своїх прав на підставі зразкових рішень Верховного суду;
  • звільнення від сплати збору осіб, що намагаються встановити факти, що мають юридичне значення та мали місце на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, м. Севастополь, Донецької та Луганської областей.

Також законопроект передбачає можливість для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати не тільки для позивачів, а й для інших учасників судового процесу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Президент пропонує внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів»

Крім того, парламенту рекомендовано ухвалити законопроект №2314.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки