У Раді хочуть захистити деяких тварин від жорстокого поводження

10:14, 2 февраля 2020
Метою проекту закону є наближення законодавства щодо охорони тварин під час годування до законодавства ЄС.
У Раді хочуть захистити деяких тварин від жорстокого поводження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2802 щодо внесення змін до Закону України в питанні вдосконалення норм захисту тварин від жорстокого поводження.

Ініціаторами законопроекту є Антон Яценко, Олександр Фельдман, Анжеліка Лабунська та Валерій Дубіль.

Законопроектом пропонується заборонити відгодівлю гусок та качок для виробництва фуа-гра (жирної печінки), а також удосконалити захист тварин від жорстокого поводження під час годування шляхом закріплення обов’язку надання тваринам повноцінного харчування, відповідного їхнім біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, яке згодовується в кількості достатній, щоб підтримувати здоров'я тварин, задовольняти їхні потреби в харчуванні і сприяти добробуту.

Законопроект пропонує зміни, які відповідають вимогам до годування та забезпеченні водою тварин положенням Додатку 1 до Директиви 58/98/ЄС, до якої Україна має наблизити своє законодавство у відповідності до Угоди про асоціацію, зокрема, додатку IV-B «Стандарти утримання тварин».

Проектом пропонується перехідний період в один рік з дня, наступного за днем опублікування Закону, до заборони виробництва фуа-гра, в іншій частині зміни набувають чинності з дня, наступного за днем опублікування.

У пояснювальній записці сказано, що прийняття зазначеного законопроекту сприятиме гуманізації суспільства шляхом покращенню захисту тварин від жорсткого поводження під час годування.

Зазначається, що загальнодержавна програма адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу (далі – ЄС) визначає механізм досягнення Україною відповідності вимогам Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, яка була ратифікована із заявою Законом № 1678-VII від 16.09.2014.

Згідно статті 64 «Нормативно-правове наближення» глави 4 «Санітарні та фітосанітарні заходи» Угоди про асоціацію, Україна має наблизити своє законодавство про санітарні та фітосанітарні заходи щодо охорони тварин до законодавства ЄС. Законодавство повинно бути адаптоване згідно стандартів вказаних у додатку IV-B «Стандарти утримання тварин», який включає стандарти стосовно:  

  1. оглушення та забою тварин;
  2. транспортування тварин та пов’язані з цим дії;
  3. розведення тварин.

Важливою складовою цих норм є стандарти утримання та поводження з тваринами. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада розгляне законопроект щодо протидії знущанням над тваринами.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва