Кримінальна відповідальність за наклеп: у Слузі народу запропонували проект

08:00, 29 февраля 2020
У Верховній Раді зареєстрований законопроект про кримінальну відповідальність за порушення рівноправності громадян.
Кримінальна відповідальність за наклеп: у Слузі народу запропонували проект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №3111 «Про приведення у відповідність до Конституції України положень статті 161 Кримінального кодексу України щодо забезпечення рівноправності громадян».

«Проект Закону розроблено з метою приведення у відповідність до Конституції України положень статті 161 Кримінального кодексу України, зміцнення законодавчих засад забезпечення рівноправності громадян, нормативної фіксації розмаїття перелічених у Основному Законі Держави ознак забезпечення рівності громадян, конкретизації підстав кримінальної відповідальності за будь-яке порушення рівноправності громадян», —  сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

Зокрема, пояснюється, що у чинній редакції назві статті 161 КК України акцентовано увагу лише на ознаках раси, національності, релігії та інвалідності, що автоматично робить другорядними інші, не менш важливі, ознаки забезпечення рівності громадян. Тому законопроект спрямований на протидію будь-яким проявам дискримінації.

Однак директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко вже прокоментував даний законопроект.

«Родзинка цього проекту в тому, що запроваджується кримінальна відповідальність за наклеп і образу (яку вилучили з кодексу у 2001 році) через статтю 161 «Порушення рівноправності громадян».

Далеко не ідеальні формулювання чинної статті змінюють зокрема таким чином: замість «образи почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями» просто «образа почуттів» громадян; замість «приниження національної честі та гідності» —  просто «приниження честі та гідності громадян».

Санкції по цій статті можуть досягати 8 років позбавлення волі», —  написав Тарас Шевченко.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2683 «Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення». 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва