Голова НАЗК закликав Зеленського ветувати законопроект щодо е-декларування

20:10, 4 декабря 2020
Олександр Новіков повідомив, що законопроект про відновлення відповідальності за недостовірне декларування не передбачає позбавлення волі.
Голова НАЗК закликав Зеленського ветувати законопроект щодо е-декларування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков надіслав офіційного листа Президенту України Володимиру Зеленському, в якому просить Главу держави накласти вето на законопроект №4460-д про відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації і за неподання декларації суб'єктом декларування, який 4 грудня прийняли депутати Верховної Ради. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

У листі Олександр Новіков зазначає, що цей законопроект не передбачає позбавлення волі для осіб, які умисно не подають е-декларацію або умисно не зазначають у ній недостовірні відомості. Таким чином, ці діяння Верховна Рада визнає не злочинами, а кримінальними проступками. Тобто, корупціонера можуть взагалі звільнити від відповідальності у випадку щирого каяття.

«Переведення» зазначених діянь з категорії злочинів до категорії кримінальних проступків надає можливість, сплативши штраф, не подати декларацію та приховати набуте в корупційний спосіб майно», — зазначає Олександр Новіков.

Голова НАЗК закликав Президента України накласти вето на законопроект.

«У зв’язку з наведеним просимо застосувати до вказаного Закону право вето відповідно до п. 30 ч. 1 ст. 106 Конституції України», — підсумував Голова НАЗК.

Повний текст листа можливо знайти за посиланням.

«Що передувало листу?

Сьогодні, 4 грудня, Верховна Рада України прийняла законопроект 4460-д. Він відновлює кримінальну відповідальність за умисне декларування недостовірних відомостей та умисне неподання декларації, але не передбачає позбавлення волі за такі дії.

Лише якщо особа умисно не задекларує майна на більш ніж 4000 неоподатковуваних мінімумів (~8 млн грн), суд може призначити їй покарання у вигляді обмеження (але не позбавлення) волі на строк до 2 років. Під час обмеження волі корупціонер перебуватиме не в тюрмі, а у виправному центрі. Там він зможе вільно користуватися засобами зв’язку (телефоном, інтернетом) та залишати центр за дозволом його керівництва.

Позиція НАЗК лишається незмінною: за умисне зазначення недостовірних відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі», — йдеться у повідмоленні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва