Рада розглядає законопроект про внесення змін до Закону про місцеві державні адміністрації, трансляція

12:00, 5 марта 2021
Парламент також розгляне законопроект щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу.
Рада розглядає законопроект про внесення змін до Закону про місцеві державні адміністрації, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 5 березня, відбудеться чергове пленарне засідання п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, яке розпочнеться Годиною запитань до Уряду про виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19.

У цей день Верховна Рада планує розглянути у першому читанні законопроекти, серед яких:

- «Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації", № 4290;

- «Про публічні консультації», № 4254;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо додаткових гарантій прав педагогічних та науково-педагогічних працівників під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3033а, 3033а-1;

- «Про мультимодальні перевезення», № 4258;

- «Про приведення у відповідність до Конституції України положень статті 161 Кримінального кодексу України щодо забезпечення рівноправності громадян», № 3111;

- «Про внесення змін до статті 22 Закону України "Про рекламу" щодо реклами електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах», №4212;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях», №3790;

- «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», № 4020, 4020-1, 4020-2, 4020-3.

Серед законопроектів запланованих до розгляду у другому читанні:

- «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" (щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу)», № 4248-1;

- «Про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги"», №3901;

- «Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо ввезення пестицидів на митну територію України», № 2289.

Окрім того, на порядку денному на 5 березня шість проектів постанов про перейменування населених пунктів.


13:14  Головуючий закрив пленарне засідання.


13:11 Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Парламентарі підтримали рішення Комітету 262 голосами.


13:08 Проект Закону про публічні консультації №4254 доповів заступник Міністра юстиції Олександр Банчук. Він зазначив, що метою законопроекту є визначення основних засад (стандартів) проведення публічних консультацій під час формування та реалізації державної політики, вирішення питань місцевого значення.

У цьому зв’язку законопроектом передбачається розкрити зміст принципів проведення публічних консультацій (участі, відкритості та прозорості, доступності, підзвітності, ефективності, пропорційності), унормувати права та обов’язки суб’єктів владних повноважень і заінтересованих сторін у правовідносинах, пов’язаних з проведенням публічних консультацій; передбачити функціонування єдиного веб-порталу публічних консультацій; визначити особливості проведення електронних консультацій, консультацій у формі публічного обговорення та адресних консультацій; встановити строки проведення публічних консультацій, порядок подання пропозицій під час проведення електронних і публічних консультацій та підготовки звіту за результатами їх проведення, здійснення моніторингу та координації процесу проведення публічних консультацій тощо.


12:59 Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" (щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу)".


12:42 Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" (щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу) №4248-1.


12:40 За результатами голосування законопроект №4258 прийнято за основу 262 голосами.


12:37 Проект Закону про мультимодальні перевезення №4258 доповів заступник Міністра інфраструктури Дмитро Живицький. Ві зазначив, що проект Закону «Про мультимодальні перевезення» розроблено з метою вдосконалення законодавчого регулювання організаційних та правових засад мультимодальних перевезень вантажів в Україні, а також державної підтримки мультимодальних перевезень.

Доповідач зазначив, що розвиток мультимодальних перевезень дасть змогу значно збільшити обсяги перевезень вантажів територією України за участю національних транспортних компаній, сприяючи підвищенню конкурентоспроможності країни на світовому ринку транспортних послуг, розвитку мережі наявних транспортних коридорів, інтеграції транспортної інфраструктури України у світову транспортну систему.

Проектом Закону передбачається імплементація Директиви Ради 92/106/ЄЕС від 07 грудня 1992 року про встановлення спільних правил для окремих видів комбінованих перевезень вантажів між державами-членами (згідно з додатком XXXII до глави 7 «Транспорт» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію Україна - ЄС).

Проектом Закону пропонується ввести в Україні поняття мультимодального та комбінованого перевезення вантажів, мультимодального терміналу, документа мультимодального перевезення, оператора та замовника мультимодального перевезення, визначення договору мультимодального перевезення, його істотних умов, прав та обов’язків його сторін, основних принципів державного регулювання та державної допомоги щодо такого виду перевезень.


12:16 Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомила, що протягом пленарного тижня народними депутатами було внесено 161 запит, із них до Президента України 11 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 1, до Кабінету Міністрів - 81, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 52, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України - 16 запитів народних депутатів.


12:02 Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголошує депутатські запити.


11:55 За результатами голосування законопроект №3602 прийнято за основу 303 голосами.


11:48 Проект Закону про внесення змін до частини 5 статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" щодо усунення невизначеності обов'язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування №3602 доповів народний депутат Олександр Дануца.


11:46 Народні депутати під час обговорення висловили чимало зауважень до законопроекту. За результатами голосування законопроект №4290 не набрав голосів для прийняття за основу та направлення його на доопрацювання і був відхилений.


11:40 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" №4290 доповів заступник Міністра розвитку громад та територій Вячеслав Негода.

Він звернув увагу на те, що законодавством не врегульовано питання щодо призначення тимчасово виконуючого обов’язки голови місцевих державних адміністрацій у випадку відсутності на роботі голови облдержадміністрації та всіх його заступників внаслідок одночасної їх хвороби.

З точки зору чинного законодавства зазначене питання не врегульовано,  так як не передбачено виключних ситуацій одночасної тривалої відсутності на роботі всіх вказаних посадових осіб.

З метою удосконалення законодавства та вирішення зазначеного вище питання розроблено законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» щодо тимчасового покладання обов’язків голови місцевої державної адміністрації на керівника апарату місцевої державної адміністрації, а у разі його тимчасової відсутності - на заступника керівника апарату, а у разі відсутності такої посади - на керівника самостійного структурного підрозділу апарату місцевої державної адміністрації за обов’язковим інформуванням Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України.


11:22 Народні депутати розпочали розгляд законопроектів.


11:20 Народні депутати підтримали пропозицію головуючого з 12-ї години до 12.30 оголосити запити, не проводити перерву, з 12.30 до 13-ї години продовжити розгляд питань, «Різного» не проводити сьогодні і завершити пленарне засідання о 13-й годині.


10:20 Розпочалася «година запитань до Уряду».


10:12 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.


Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, парламент прийняв за основу проект Закону «Про енергетичну ефективність».

Додамо, що Рада планує внести зміни до діяльності місцевих державних адміністрацій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва