Стефанчук повідомив, що передбачає законопроект про правотворчу діяльність

13:48, 15 сентября 2021
За словами Руслана Стефанчука, завдяки запропонованим змінам буде подолано низку системних проблем правотворчості, а законодавство стане передбачуваним як для правотворців, так і для громадян України.
Стефанчук повідомив, що передбачає законопроект про правотворчу діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив деталі законопроекту про правотворчу діяльність №5707. Інформацію він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

«Нарешті завдяки запропонованим змінам буде подолано низку системних проблем правотворчості, а законодавство стане передбачуваним як для правотворців, так і для громадян України! Сьогодні на прикладі однієї (з цілої низки, на жаль) такої системної проблеми я розповім, як працює цей закон і що зміниться у разі його прийняття.

Зараз в Україні відсутнє довгострокове планування правотворчої діяльності. Це проявляється у проблемах із системністю законотворчої роботи, відсутністю належної фахової комунікації та проблемах у регламентації взаємодії між суб’єктами правотворчої діяльності, в тому числі координації цієї роботи. Ініціювання абсолютно різних законодавчих ініціатив, що часто є неузгодженими між собою або з програмними документами, апріорі не може забезпечити сталий та поступовий розвиток України у визначеному напрямку.

Що відтак пропонує законопроєкт «Про правотворчу діяльність» #5707?

- Визначити правову основу планування правотворчої діяльності, що забезпечить: передбачуваність державної політики, єдність, безперервність, гнучкість процесу підготовки та прийняття НПА; координацію діяльності суб’єктів правотворчої діяльності.

- Вперше на законодавчому рівні закріпити: основні засади планування правотворчої діяльності, особливості планування правотворчої діяльності з розробки проєктів законів, поняття програмних правових актів.

- Внести необхідні зміни до: ЗУ «Про Регламент Верховної  Ради України» та ЗУ «Про комітети Верховної Ради України».

- Привести у відповідність строки і покращити процес планування законопроєктної роботи: змістити акцент з орієнтовної назви законопроєкту на його цілі та завдання, закріпити обов’язкову пріоритизацію питань Плану законопроектної роботи ВРУ, забезпечити можливість вносити до нього зміни, враховувати цей документ під час планування роботи комітетів, покращити процедуру звітування про його виконання, підвищити прозорість та відкритість процесу законодавчого планування.

Що зміниться? Чому це важливо?

Правотворча діяльність буде здійснюватися відповідно до визначених програмними правовими актами та міжнародно-правовими зобов'язаннями України напрямків, пріоритетів та цілей

Правотворчість здійснюватиметься на основі результатів правового моніторингу, юридичного прогнозування та з урахуванням Наукової концепції розвитку законодавства України

Покращиться координація законотворчої роботи між Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України

Затверджуватиметься щорічний План законопроєктної роботи Верховної Ради України

Здійснюватиметься перспективне планування - у програмі діяльності КМУ та інших програмах перспективного розвитку законодавства, які міститимуть орієнтовний перелік проєктів законів

Розробка підзаконних НПА буде відбуватися з урахуванням плану законопроєктної роботи Верховної Ради України на відповідний рік», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Стефанчук пропонує оновити механізм подолання колізій під час застосування нормативних актів.

Також, у Стефанчука пропонують переписати положення про дію нормативних актів у часі та просторі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді