Рада розглядає законопроекти про пенсії та соцзахист населення: пряма трансляція

16:00, 7 октября 2021
На порядку денному також внесення змін до закону про держбюджет щодо підвищення розміру мінімальної пенсії за віком.
Рада розглядає законопроекти про пенсії та соцзахист населення: пряма трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До порядку денного позачергового засідання Верховної Ради 7 вересня включено сім питань.

Так, у першому читанні планується розглянути проекти законів:

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення осучаснення та підвищення розмірів пенсій», №4038;

- «Про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення" щодо приведення його норм у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 23 січня 2020 року № 1-р/2020 стосовно скасування збільшення пенсійного віку для виходу на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років», №2810;

- «Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення розміру пенсійних виплат», №4031, 4031-1;

- «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо підвищення розміру мінімальної пенсії за віком до розміру фактичного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність», №4566.

Окрім того, планується включити до порядку денного та прийняти рішення щодо законопроектів:

- «Про внесення зміни до статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо встановлення розміру мінімальної пенсії за віком на рівні мінімальної заробітної плати», №4041, 4041-1;

- «Про внесення зміни до статті 47 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо уточнення порядку виплати пенсії», №5606;

- «Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" щодо державної соціальної підтримки дітей війни», №5605.


16:51 Головуючий після закінчення виступів закрив позачергове засідання.


16:37 Головуючий запросив керівників фракцій на консультації, після закінчення яких він повідомив, що, оскільки для результативного голосування по законопроектах, які включені до порядку денного, не вистачає голосів та, враховуючи актуальність запропонованих законопроектів, пропонується їх сьогодні не розглядати і закрити позачергове засідання.

Представники фракцій обговорили цю пропозицію.


16:33 За результатами голосування законопроект не набрав голосів для його направлення на доопрацювання і за основу і був відхилений.


16:23 Народні депутати у виступах зазначали, що вони підтримають цей законопроект. Вони також звертали у увагу на недостатню кількість народних депутатів у сесійному залі для результативного голосування.


16:08 Головуючий поінформував про питання, які планується розглянути на позачерговому засіданні.

Народні депутати почали розглядати питання порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення осучаснення та підвищення розмірів пенсій, №4038, доповіла народний депутат Михайло Цимбалюк.

Законопроектом пропонується провести індексацію пенсій відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та провести щорічний з 1 березня перерахунок пенсій шляхом збільшення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт, який відповідає не менш як 80 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Проектом також пропонується встановити для обчислення пенсії показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні за календарний рік, що передує року звернення за призначенням або перерахунком пенсії, замість показника середньої заробітної плати за три попередні календарні роки, який застосовується відповідно до діючого законодавства.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання.


16:06 реєстрація  Для участі у позачерговому засіданні зареєструвалося 214 народних депутатів.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив позачергове пленарне засідання. Він повідомив, що позачергове засідання проводиться у зв’язку з вимогою 153 народних депутатів.

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва