Чи може недолік податкового рішення стати підставою для його скасування

16:08, 10 сентября 2018
Газета: 34-35 (453-454)
Правова позиція ВС: недолік змісту податкового рішення не спростовує факт порушення.
Чи може недолік податкового рішення стати підставою для його скасування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Олена Петрушевська,
адвокат, к. ю. н.,
спеціально для
«Судово-юридичної газети»

26.06.2018 Верховний Суд ухвалив постанову у справі №П/811/1786/17 про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, якою було скасовано рішення попередніх судових інстанцій із направленням справи на новий розгляд.
По суті спору. Відносно позивача було проведено камеральну перевірку, за результатом якої прийнято податкове повідомлення-рішення (далі — ППР) про застосування штрафної санкції за порушення строків реєстрації податкових накладних. Однак позивач вважає, що ППР підлягає скасуванню через відсутність у ньому сум податкових накладних і розрахунку штрафу, що призводить до неможливості перевірки правильності нарахування штрафних санкцій.
Суд апеляційної інстанції, задовольняючи позов про скасуванням рішення суду першої інстанції, виходив із того, що відсутність у ППР сум податкових накладних, щодо яких застосовується штраф, та відсутність належного розрахунку штрафних санкцій є достатньою підставою для скасування ППР.
Однак ВС зазначив, що відсутність у спірному ППР об’єкту обрахування штрафних санкцій (суми податку на додану вартість, на яку виписані податкові накладні) не є безумовною підставою для визнання такого акту індивідуальної дії протиправним. Визначення об’єкту обрахування штрафу має бути здійснене судом, виходячи із наданих (витребуваних) первинних документів із співставленням даних, що у них містяться, із даними, встановленими актом перевірки.
Недолік змісту ППР у частині невизначення об’єкту обрахунку штрафу не спростовує самого факту вчинення податкового правопорушення, який має бути доведений податковим органом та досліджений судами попередніх інстанцій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси