Рада суддів підбиває підсумки роботи за 2018 рік, текстова трансляція

10:00, 21 декабря 2018
РСУ затвердить план роботи на перше півріччя 2019 року.
Рада суддів підбиває підсумки роботи за 2018 рік, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 грудня Рада суддів України проводить чергове засідання, на якому планується підбити підсумки роботи за 2018 рік та затвердити План роботи Ради на перше півріччя наступного року.

Крім того, члени РСУ обговорять зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.


13.22 Обговорення діяльності заступника голови Ради суддів Вадима Бутенка відбуватиметься у закритому режимі.


12.44 25 січня РСУ затвердить зразки літньої мантії та нагрудного знаку судді.


12.13 Єгор Краснов, як голова комітету РСУ з питань етики, пропонує відвідати Запоріжжя та провести там обговорення питання щодо інциденту за участі судді Л.Щербань.

«Така поведінка як в процесі, так і поза ним, є неприпустимою. Суддя має бути зразком поведінки 24 години на добу, 7 днів на тиждень. На моє переконання, ми маємо ініціювати вирішення питання щодо притягнення судді до відповідальності. Як ми відреагували б, якщо так себе повів би прокурор чи адвокат?»


12.07 «Я засуджую такий вчинок, але, як член Ради суддів, я не готовий виступати з ініціативою перед ВРП щодо притягнення Лариси Щербань до дисциплінарної відповідальності. Вона принесла свої вибачення та дала інтерв’ю багатьом засобам масової інформації. Зазвичай люди ховаються від цього, однак вона такого не зробила. Разом з тим такі ситуації більше не мають повторюватись», — заявив Богдан Моніч.

В свою чергу Володимир Кравчук пропонує судді звернутися зі скаргою на дії адвоката до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.


11.58 На відеозв’язку із членами РСУ — суддя Лариса Щербань. Фото, на якому вона демонструє непристойний жест, днями було поширене у соцмережах. Сьогодні ж вона має нагоду пояснити свою поведінку.

«Адвокат був моїм колегою, відносини у нас не склалися, постійно виникали конфліктні ситуації. Він, не будучи учасником процесу у справі, що знаходиться в моєму провадженні, заявив мені відвід. За весь період розгляду справи він затягує процес, йому це вигідно у фінансовому плані. В усній формі він заявив мені 82 відводи та здійснював тиск на мене.

В день, коли стався конфлікт, він почав ходити по залі засідань, підходити до свідків впритул та знімати їх проти їх волі. Доводилось кілька разів робити перерву, аби він заспокоївся. До того ж, він без дозволу заходив у мій кабінет під час перерви і знімав мене та голову суду. Учасники процесу заперечували проти відеофіксації процесу. Коли я винесла відповідну ухвалу, він показав мені середній палець. Я показала йому непристойний жест у відповідь. Я корю себе за це, бо не мала цього робити», — пояснила суддя.


11.18 На сьогоднішнє засідання О.Ткачук запросив суддю Октябрського райсуду Полтави Ларису Гольник.

«Рада суддів ставила завдання, щоб конфліктна ситуація в суді була залагоджена. Однак цього не сталося, і в цьому моєї вини немає. Я намагалася робити усе, аби підвищувати авторитет суду. Я направила звернення до РСУ та ВРП про наявність конфлікту інтересів у діях голови суду. Вища рада правосуддя не дала цьому оцінки. Головна проблема суддів Октябрського райсуду — страх перед головою суду. На моєму досвіді вони побачили, що відбувається із суддею, коли він з ним не погоджується. Ця проблема виникла в результаті розгляду мною справи міського голови, в результаті чого було викрито його корупційні діяння», — зазначила Л.Гольник.

Від Ради суддів Л.Гольник очікує ухвалення рішення про наявність конфлікту в діях очільника Октябрського районного суду міста Полтави Олександра Струкова.

Вчора, 20 грудня, справу за скаргою Лариси Гольник мала розглядати Велика Палата Верховного Суду, але засідання не відбулося у зв’язку із відсутністю кворуму: деякі судді ВП ВС, зокрема О.Ткачук та О.Золотніков, перебували на з’їзді суддів.


Затвердження Плану роботи РСУ на наступний рік вирішено перенести на засідання, яке відбудеться за місяць, 25 січня.

11.04 25 січня 2019-го засідання РСУ відбудеться в Івано-Франківську,

22 лютого — в Житомирі,

22 березня — в Сумах,

19 квітня — в Харкові,

17 травня — в Луцьку,

21 червня — в Чернівцях,

19 липня — в Дніпрі,

20 вересня — в Херсоні,

18 жовтня — в Чернігові,

22 листопада — в Запоріжжі,

а 20 грудня — в Києві.


10.46 Звіт про роботу Ради за рік, за словами О.Ткачука, викладений майже на ста аркушах. Текст пізніше буде опублікований прес-службою РСУ.

«Хотілося б відмітити той об’єм роботи, який виконав Єгор Володимирович Краснов, як голова етичного комітету, в поточному році», — зазначив голова Ради.


10.35  За включення до порядку денного питання «Про обговорення діяльності заступника голови Ради суддів» проголосувало 17 членів РСУ, проти — 2, утрималось — 7. Сам Вадим Бутенко закликає колег підтримати пропозицію про розгляд цього питання.

«В Раді фактично працюють 8-9 людей, а решта просто носять високе звання члена РСУ», — заявив Олег Ткачук.


10.13 Замість плану роботи пропонується затвердити лише графік засідань РСУ на наступний рік.

Крім того, Єгор Краснов пропонує включити до порядку денного питання щодо інциденту за участі судді Лариси Щербань.

Голова РСУ Олег Ткачук також зауважив, що на сьогоднішньому засіданні буде обговорюватись питання щодо звільнення Вадима Бутенка з посади заступника голови Ради.

 

 

Автор: Ольга Туева
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду