Чи потрібно подавати декларації членам виборчих комісій: роз’яснення НАЗК

19:05, 13 марта 2019
НАЗК роз’яснило, хто з членів виборчих комісій відноситься до суб’єктів декларування
Чи потрібно подавати декларації членам виборчих комісій: роз’яснення НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло зміни у власне рішення № 3 від 11 серпня 2016 року, яким затверджено роз'яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю.

НАЗК роз’яснило, хто зі складу виборчих комісій відноситься до суб’єктів декларування. На думку Агентства, суб’єктами декларування є, зокрема, члени Центральної виборчої комісії та окремі посадові особи юридичних осіб публічного права.

Посадовими особами юридичних осіб публічного права, які є підприємствами, є керівник підприємства, головний бухгалтер, члени наглядової ради (у разі її утворення), виконавчого органу та інших органів управління відповідно до статуту. Інші працівники таких юридичних осіб можуть бути віднесені до посадових осіб юридичних осіб публічного права за умови визнання їх посадовими особами статутом відповідного підприємства та/або здійснення ними організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій.

Згідно з ч. 5, 7 ст. 20 Закону України «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія є юридичною особою. Дільнична виборча комісія не є юридичною особою. У зв’язку з цим склад дільничної виборчої комісії не належить до суб’єктів декларування відповідно до Закону.

З метою визначення суб'єктів декларування згідно із Законом слід застосовувати вужче тлумачення і вважати службовими, посадовими особами-суб'єктами декларування лише тих працівників, на яких покладено відповідні обов'язки на постійній основі.

НАЗК роз’яснює, що голова, заступник голови, секретар та інші члени окружних (територіальних) виборчих комісій не є посадовими особами юридичних осіб публічного права в розумінні Закону України «Про запобігання корупції». Виконання членом територіальної виборчої комісії своїх обов’язків у виборчій комісії (у тому числі на платній основі) не є роботою за трудовим договором та відбувається не на постійній основі, а протягом чітко визначеного періоду, а виплати, які відповідно до закону та постанов Кабінету міністрів України здійснюються члену територіальної виборчої комісії за роботу в такій комісії, не є заробітною платою відповідно до ст. 94 Кодексу законів про працю України.

Таким чином, суб’єктами декларування є лише члени Центральної виборчої комісії.

На ці ж моменти звертала увагу Центральна виборча комісія у постанові № 63 від 4 квітня 2018 року «Про звернення до комітетів Верховної Ради України та Національного агентства з питань запобігання корупції».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді