Без книги скарг та заокруглення суми в чеку: нові правила торгівлі

14:35, 15 марта 2019
Набрала чинності постанова КМУ №168 про зміни у правилах торгового обслуговування.
Без книги скарг та заокруглення суми в чеку: нові правила торгівлі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 березня набрала чинності постанова Кабінету міністрів України №168 від 6 березня 2019 року про внесення змін до Порядку провадження торгової діяльності та правил торгового обслуговування на ринку споживчих товарів.

Однієї з основних змін можна вважати скасування обов’язкового застосування книг відгуків та пропозицій суб’єктами господарювання сфери торгівлі. Крім того, відповідно до постанови, касири та працівники торгівлі, що працюють з касою, у разі відсутності дрібних монет у касі зобов’язані будуть заокруглювати загальну суму покупки в чеку. Таке заокруглення відбуватиметься згідно з постановою Нацбанку про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів.

Також зазначено, що продавці та касири зобов’язані приймати без обмежень банкноти і монети усіх номіналів, які випускає в обіг Національний банк (у тому числі розмінні, обігові монети, пам’ятні та зношені банкноти і монети), що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності та платіжності, за номінальною вартістю, а також забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі.

Як пояснюють автори постанови, книга відгуків і пропозицій була запроваджена ще в Радянському Союзі з метою захисту прав споживачів, була майже єдиним своєрідним інструментом народного контролю за підприємствами, установами та організаціями, які надавали різні послуги громадянам. Наразі такі заходи вже неактуальні, тим паче, що в країнах Європи такі книги не використовуються. Замість них працює система Customer Care, що ставить орієнтованість на клієнтів та висококласний сервіс на перше місце.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про дотримання прав споживачів при відвіданні магазинів, та про те, як себе захистити, якщо в магазині вас затримав охоронець.

Також нами було опубліковано новину, що скоро виробників їжі зобов’яжуть змінити етикетки.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва