Відсторонення від посад підозрюваних у корупції чиновників: у Раду внесли законопроект

14:50, 28 марта 2019
Пропонується зобов’язати суддів одночасно з обранням запобіжного заходу для обвинувачених в корупції вирішувати питання про відсторонення їх від посад.
Відсторонення від посад підозрюваних у корупції чиновників: у Раду внесли законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нардеп Сергій Алєксєєв зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих норм у зв’язку із застосуванням запобіжних заходів до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні корупційних злочинів».

Автор проекту пояснює, що прийняття цього документу дозволить удосконалити положення КПК України в частині відсторонення від посад осіб, підозрюваних чи обвинувачених у вчиненні корупційних злочинів, щодо яких застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового арешту чи тримання під вартою. Адже на сьогодні КПК не виключає можливості впливу посадової особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні корупційного злочину, на діяльність державного органу, підприємства, установи, організації, перебуваючи при цьому під вартою чи цілодобовим домашнім арештом. Тобто фактично особа, фізично перебуваючи не на робочому місці, не позбавлена можливості вчиняти певні дії, пов’язані зі службовою діяльністю.

На даний час питання про відсторонення особи від посади вирішується окремо від обрання запобіжного заходу. Така ситуація може негативно впливати на діяльність органів державної влади та на хід досудового розслідування, оскільки високопосадовці, перебуваючи під вартою чи цілодобовим домашнім арештом, можуть впливати на діяльність органу влади з метою знищення чи підробки речей і документів, які мають суттєве значення для досудового розслідування.

З метою усунення вказаних ризиків законопроект пропонує передбачити в Кримінальному процесуальному кодексі положення щодо обов’язку слідчого судді або суду при наявності клопотання прокурора чи слідчого, погодженого з прокурором, одночасно з вирішенням питання про застосування до особи, підозрюваної або обвинуваченої у вчиненні корупційного злочину, запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту чи тримання під вартою вирішувати питання про відсторонення такої особи від посади.

Генпрокурор підтримує ініціативу

Раніше про неможливість обіймання важливих державних посад підозрюваними у корупційних злочинах у той час, поки триває розслідування, говорив генпрокурор Юрій Луценко. Він зазначав, що фактично це можливість для корупціонера «замести сліди», а відтак, і уникнути покарання.

«Дуже важливо внести законодавчі зміни до КПК України з тим, щоб суди автоматично відсторонювали корупціонерів від посад під час обрання їм запобіжних заходів (домашній арешт або тримання під вартою)», — цитувала генпрокурора його прес-секретар Лариса Сарган.

Таку пропозицію можна вважати слушною. Але ж це стосуватиметься лише тих, щодо кого застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового арешту чи тримання під вартою. Деякі експерти вважають, що більш правильно та ефективно було б заборонити судам обирати будь-який інший запобіжний захід, аніж тримання під вартою, до осіб, підозрюваних у корупції. Адже взяття на поруки, застава чи навіть домашній арешт, як показує практика, не є гарантією того, що підозрюваний не втече. Втім, таких законодавчих ініціатив поки що до парламенту не надходило.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чому депутати зволікають із розглядом законопроектів про незаконне збагачення.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде