Для кандидатів у президенти мають намір ввести обов’язкову психологічну експертизу

08:12, 11 апреля 2019
Наркологічна експертиза кандидатів у президенти: чи прийме ВР відповідний законопроект.
Для кандидатів у президенти мають намір ввести обов’язкову психологічну експертизу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Навряд чи варто нагадувати події останнього тижня, що розгорнулися навколо медичної експертизи кандидатів у президенти України. В подробицях (реальних та дещо казкових) ситуацію знає кожен українець, адже такого розголосу у ЗМІ та інтернет-просторі за останні роки не отримувала жодна подія. Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» зазначала, що наразі жодним законодавчим актом не врегульовано порядок проходження медичної експертизи кандидатами на вищі керівні посади.

Проте подібні ініціативи до Верховної Ради вже надходили, і неодноразово. Так, ще 22 вересня минулого року народним депутатом Євгенієм Мураєвим було подано законопроект №5161 про проведення перевірки стану здоров'я осіб, які займають вищі державні посади. Законопроект ставить за мету гарантувати доступ до вищих державних посад виключно особами, які за станом здоров’я придатні виконувати покладені на них обов’язки належним чином, а також гарантувати доступ громадян до інформації про стан здоров’я вищих посадових осіб та забезпечення умов для здійснення виборцями свідомого вибору за допомогою отримання ними інформації стосовно стану здоров’я кандидатів на виборні посади.

Законопроект визначає коло осіб, які підлягають перевірці стану здоров’я, до яких належать: президент України, народні депутати України, прем’єр-міністр України, члени Кабміну, керівники центральних органів виконавчої влади та центральних органів державного управління, голова АПУ, його заступники, секретар РНБО, голови місцевих адміністрацій, а також усі кандидати на пост президента України, кандидати у народні депутати України та кандидати на інші посади, що зазначені вище.

Згідно законопроекту, кандидати на відповідні посади мають в обов’язковому порядку подати висновки та медичні довідки до ЦВК разом з іншими документами для реєстрації. У разі неподання такого висновку кандидатові буде відмовлено у реєстрації. Висновки кандидатів на пост президента України мають бути опубліковані на сайті ЦВК.

Проектом також встановлено вимогу щодо обов’язкової періодичної (не рідше разу на рік) перевірки стану здоров’я вказаних у законопроекті осіб, визначено підстави та порядок припинення повноважень у зв’язку з неможливістю виконання посадових обов’язків, підтвердженою висновком за результатами перевірки. Крім того, закріплюються підстави та порядок ініціювання проведення позапланової перевірки стану здоров’я високопосадовців.

«Особи, які займають вищі державні посади, завжди привертають багато уваги, але увага громадськості і ЗМІ переважно спрямована на їх спосіб життя, достовірність дипломів про освіту, наявність судимості тощо. Безумовно, всі ці фактори мають значний вплив на якість ведення політики держави, але хвороба високопоставленого чиновника або наявність у нього алкогольної або наркотичної залежності може нести безпосередню загрозу державності, безпеки нації», — зазначає автор законопроекту Є. Мураєв.

У грудні 2018 року подібний законопроект за №9379 було подано до Верховної Ради і депутатами з фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Цей законопроект має більш вузьку дію, зокрема, стосувався проведення обов’язкового попереднього психіатричного та наркологічного огляду кандидатів лише на пост президента України і ставить за мету створення правових основ виборів президента України з дотриманням загальновизнаних світовою спільнотою норм, зокрема надання медичного висновку про проходження психіатричного та наркологічного огляду.

За словами авторів законопроекту, це норма, яку застосовують майже всі демократичні держави світу, і яка вже довела свою важливість — подання кандидатом на пост президента медичних довідок про стан психічного здоров’я та ознайомлення з ними виборців. 

Законопроектом вносяться зміни до ЗУ «Про вибори Президента України», зокрема, щодо переліку документів, що подаються у ЦВК, який доповнено медичним висновком-довідкою про стан здоров’я кандидата на пост президента України та висновком про проходження психіатричного та наркологічного огляду, з якими виборці мають бути ознайомлені.

До речі, вказаний законопроект підтримують і у фракції Блоку Петра Порошенка. Стосовно цього надав коментарі голова фракції народний депутат Артур Герасимов під час погоджувальної ради парламенту. «Вважаємо, що на часі прийняття законопроекту нашого колеги Ляшка. Якщо не помиляюся, він стосується перевірки всіх кандидатів на такі речі (наркологічна експертиза)», — сказав він і відзначив, що кандидати в президенти мають проходити обстеження у Всесвітній антидопінговій асоціації (WADA).

У якому вигляді і коли саме буде прийнятий відповідний законопроект, наразі спрогнозувати важко. У Верховній Раді наразі триває голосування за внесення правок до законопроекту №5670 про забезпечення функціонування української мови як державної.

«Судово-юридична газета» й надалі інформуватиме про законодавчі аспекти поточної передвиборчої кампанії, зокрема, що стосується прийняття закону про обов’язкову медичну експертизу серед кандидатів у президенти.

Нагадаємо, раніше ми вже писали, що кандидати в президенти В. Зеленський та П. Порошенко здали аналізи перед дебатами.

Також ми писали про те, кому варто проходити обов’язковий медичний огляд.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді