В Окружному адмінсуді Києва обговорили етику відносин суддів та адвокатів

19:54, 16 мая 2019
Під час дискусії учасники обговорили окремі ситуації неетичної поведінки суддів та адвокатів, про які стало відомо з соціальних мереж та ЗМІ.
В Окружному адмінсуді Києва обговорили етику відносин суддів та адвокатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 15 травня, відбувся семінар «Етика у відносинах суддів та адвокатів», що був організований Окружним адміністративним судом міста Києва та Комітетом UNBA NextGen. Спікерами заходу виступили судді Руслан Арсірій, Богдан Санін, Олексій Огурцов, голова NextGen Владислав Білоцький, член Комітету НААУ Діана Назаренко, екс-голова ВКДКА Олександр Дроздов. Про це повідомляє офіційний сайт ОАСК.

Серед тем, які обговорювались, — висловлення своєї думки в соціальних мережах, користування телефоном у судовому процесі, необхідність запровадження адвокатської мантії та форма їх одягу під час засідань, європейська практика у питаннях взаємовідносин судді та адвоката поза судовим процесом та інше.

«У судовому процесі відбувається взаємодія між інституціями — судом та адвокатурою, однак у позапроцесуальному спілкуванні, наприклад в соціальних мережах, йдеться про взаємодію людей. З одного боку, кожен, хто хоче висловити свою думку, може впевнено керуватись ст. 10 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, а з іншого —  пам’ятати про обмеження, які накладає на нього професія судді чи адвоката», — зазначив суддя Руслан Арсірій.

Він звернув увагу присутніх на необхідності дотримання розумного балансу між правом на свободу вираження поглядів та неупередженим розглядом справи в судовому процесі та наголосив: «Правила етики накладають на суддів суттєві обмеження при вираженні власної думки в соціальних мережах, тоді як адвокати більш активно висловлюють свою позицію назагал. Активна комунікація з боку суддів в соціальних мережах — це, скоріш за все, захисна реакція на численну кількість інформаційних атак, які розповсюджуються для дискримінації судової влади».

Суддя-спікер Богдан Санін, продовжуючи тему комунікації зазначив, що на сьогодні судом значна увага приділяється взаємодії з аудиторією через соціальні мережі. «Ми обираємо найбільш доступну форму для донесення власної позиції та пояснення рішень у справах, які мають суспільний резонанс. Саме в такий спосіб ми активно комунікуємо для уникнення перекручувань та спекулювань на адресу суду», — сказав суддя.

Під час жвавої дискусії учасники обговорили окремі ситуації неетичної поведінки суддів та адвокатів, про які стало відомо з соціальних мереж та ЗМІ. Кожен мав можливість висловити власну думку з цього приводу та аргументувати її. Також учасники торкнулись теми провокаторів, які своєю поведінкою  в судовому процесі намагаються привернути до себе увагу та викликати негативну реакцію з боку судді чи адвоката.

«Ми звикли до публічності та відкритості, однак випадки, коли суддів провокують, фотографують, викладають фото в соціальні мережі з образливими висловлюваннями, не рідкість, і до цього важко спокійно ставитись. Правила етики — це, звісно, добре, вони необхідні. Однак без взаємної поваги учасників процесу один до одного жоден документ не врегулює це питання та не змусить дотримуватись усталених норм поведінки як в судовому процесі, так і поза ним», — наголосив суддя Олексій Огурцов

У підсумку учасники домовились про подальшу співпрацю у такому ж форматі, який дозволить обговорювати актуальні питання, обмінюватись власними думками та досвідом.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що були затверджені зміни та доповнення до Правил адвокатської етики спрямовані на підвищення престижу адвокатської професії.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва