Новостворена Зеленським комісія займатиметься питаннями реінтеграції і змін до Конституції

16:05, 24 июня 2019
Склад та повний перелік повноважень Комісії з питань правової реформи наразі не відомий.
Новостворена Зеленським комісія займатиметься питаннями реінтеграції і змін до Конституції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 червня Президент України Володимир Зеленський створив комісію з питань правової реформи. Про це йдеться в указі від 21 червня №421/2019.                               

Основним завданням створеної Комісії є сприяння подальшому розвитку правової системи України на основі конституційних принципів верховенства права, пріоритетності прав і свобод людини і громадянина, з урахуванням міжнародних зобов’язань України.

Пріоритетними напрямами роботи Комісії з питань правової реформи визначено підготовку та подання Президентові України пропозицій щодо внесення змін до Конституції України і законів України, спрямованих на забезпечення реалізації конституційних норм і принципів, а саме — на пріоритетності захисту фундаментальних прав і свобод людини і громадянина, подальшого розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя, на удосконаленні законодавства щодо кримінальної відповідальності та кримінального процесуального законодавства України, реформуванні органів правопорядку, а також створенні умов для реінтеграції в єдиний конституційний простір України тимчасово окупованих територій України та населення, що на них проживає.

Також своїм указом Володимир Зеленський припинив діяльність Ради з питань судової реформи та Конституційної комісії. Главі Адміністрації Президента України доручено винести на розгляд проект Положення про Комісію з питань правової реформи та пропозиції щодо її персонального складу.

Чимало запитань у правників викликала теза стосовно тимчасово окупованих територій. Так, Президент у своєму указі доручає Комісії подбати про «створення умов для реінтеграції в єдиний конституційний простір України тимчасово окупованих територій України та населення, що на них проживає».

Так, з 18 січня 2018 року в Україні вступив в силу Закон №2268-VIII «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» (більш відомий як «Закон про реінтеграцію»), цілями якого визначено:

  1. Звільнення тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях та відновлення на цих територіях конституційного ладу;
  2. Захист прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб;
  3. Забезпечення незалежності, єдності та територіальної цілісності України.

При цьому під час розгляду законопроекту у Верховній Раді неодноразово лунали тези щодо повноважень осіб, які залучені до заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, про відсіч й стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганській областях, а також про права Президента одноосібно, без парламентського контролю вирішувати питання про застосування Збройних сил та інших військових формувань, що прямо суперечить п. 33 ст. 85 Конституції. Чи займатиметься новостворена комісія усуненням цих законодавчих недоліків, наразі не відомо. Як і те, яку ж саму роль у загальному процесі реінтеграції відіграватиме Комісія з питань правової реформи.

За загальними тезами Указу, вочевидь, можна зробити висновок, що зміни до Конституції, що їх має підготувати Комісія, будуть пов’язані також з питанням деокупації на сході країни.

Через те, що створено Комісію відповідно до пункту 28 частини першої статті 106 Конституції України як орган  допоміжний, консультативно-дорадчий, але коло питань є надзвичайно широким, про повноваження і ступінь впливу Комісії варто буде судити вже після оприлюднення розробленого Положення.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що 24 червня Володимир Зеленський призначив нового радника.

Також ми писали, що Президент вніс довгоочікуваний законопроект про кнопкодавство.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області