Рішення про позачергові вибори обмежує права народу на здійснення влади: суддя КСУ Микола Мельник

10:00, 25 июня 2019
Суддя не погоджується з рішенням КСУ щодо конституційності президентського указу про розпуск Верховної Ради.
Рішення про позачергові вибори обмежує права народу на здійснення влади: суддя КСУ Микола Мельник
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 червня Конституційний Суд України визнав конституційним указ Президента України Володимира Зеленського «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».

На сайті КСУ оприлюднено окрему думку судді Мельника М.І, в якій він зазначає, що не погоджується з рішенням, оскільки указ слід було визнати неконституційним на наступних підставах:

  • Здійснення державної влади відповідно до конституційних приписів, зокрема на засадах їі поділу на законодавчу, виконавчу та судову, завдяки визначеній Основним Законом України системі стримувань і противаг має забезпечувати стабільність конституційного ладу та запобігає узурпації державної влади;
  • Діяльність Верховної Ради України як єдиного органу законодавчої влади в Україні передусім спрямована на забезпечення народного представництва, прийняття законів та здійснення інших повноважень відповідно до Конституції України;
  • За Конституцією України строк повноважень Верховної Ради України становить п'ять років. Приймаючи рішення про дострокове припинення повноважень парламенту, глава держави здійснює реалізацію конституційно-правової відповідальності єдиного органу законодавчої влади в Україні та окремих народних депутатів України;
  • Дієздатність парламенту (тим більше за змішаної виборчої системи) не може залежати виключно від факту наявності/відсутності коаліції депутатських фракцій. Встановлюючи право, а не обов'язок Президента України достроково припинити повноваження Верховної Ради України на підставі, передбаченої пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України, Основний Закон України допускає  функціонування парламенту за відсутності (припинення діяльності) коаліції депутатських фракцій за умови ефективного здійснення  ним своїх конституційних повноважень.

При цьому суддя Мельник М.І. у викладеній окремій думці наголошує, що за такої ситуації обґрунтування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України безпосередньо в Указі (із зазначенням доведеного юридичного факту та точного моменту формування коаліції чи припинення їі діяльності) є обов'язковим.

На думку судді, все викладене під час засідання давало можливість Суду констатувати те, що видання Указу відбулося за відсутності конституційно-правових підстав для припинення повноважень Верховної Ради України  восьмого скликання, і Указ мав бути визнаним неконституційним.

За таких обставин, на думку судді Мельника М.І.,  рішення про  призначення  позачергових виборів до Верховної Ради України матиме наслідком, зокрема, безпідставне скорочення конституційно визначеного строку  повноважень чинного парламенту, обмеження права народу на здійснення влади через обрану ним Верховну Раду України, ігнорування народного волевиявлення, здійсненого на минулих парламентських виборах, а також безпідставне  припинення повноважень діючого Кабінету міністрів України.

Крім того, дострокове припинення повноважень Верховної Ради України за відсутності конституційно-правових підстав ставить під сумнів легітимність процесу формування нового складу парламенту. Також створюється прецедент для  подібних  рішень  у  майбутньому — уможливлюється  прийняття главою держави рішення про дострокове припинення повноважень парламенту за відсутності конституційних  підстав.

У  сукупності це зумовлює ризики формування та функціонування системи державної влади в Україні не на конституційних засадах, порушення принципів народовладдя, поділу державної влади та верховенства права, появи передумов для узурпації влади.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала окрему думку судді КСУ Сергія Саса.

Також ми писали, що Володимир Зеленський вніс довгоочікуваний законопроект про кнопкодавство.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді