Голова Ради суддів Олег Ткачук: «Я не знаю, чи дійсно Адміністрація Президента впливала на дзвінки членам РСУ»

13:52, 5 июля 2019
Рада суддів розглядає питання, чи дійсно був тиск на голову та членів РСУ з боку Адміністрації Президента.
Голова Ради суддів Олег Ткачук: «Я не знаю, чи дійсно Адміністрація Президента впливала на дзвінки членам РСУ»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Серед інших питань на засіданні Ради суддів розглядається питання стосовно того, чи має Рада суддів відреагувати на заяву екс-голови РСУ Олега Ткачука щодо начебто тиску на нього з боку представників Адміністрації Президента.

Член РСУ, суддя Київського апеляційного суду Денис Масенко зазначив з цього приводу наступне: «Олег Ткачук тоді сказав, що начебто робиться все, щоб засідання РСУ 21 червня не відбулося. Але засідання відбулося. Мені особисто невідомо, щоб був якийсь тиск на мене чи на інших членів РСУ. Тому ми маємо зробити заяву про те, що цього не було.

Якщо ми таку заяву не робимо, то фактично погоджуємося, що здійснювався тиск на нас, як на членів Ради суддів.

Якби цей тиск дійсно був, то кожен з нас мав би про це проінформувати відповідні правоохоронні органи. Наскільки мені відомо, таких заяв не було від інших членів РСУ.

Не може голова РСУ робити такі голослівні, нічим не підкріплені заяви.

Тільки сьогодні Олег Ткачук повідомив, що він таку заяву подавав до правоохоронних органів», — наголосив Денис Масенко.

На засідання знов прийшов Олег Ткачук.

Член РСУ, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук запропонував, щоб обговорення було в закритому режимі.

За закритий режим обговорення проголосували Володимир Кравчук, Андрій Жук, Віктор Маслов, Валерія Чорна та деякі інші члени РСУ. Але більшістю члени РСУ цю пропозицію не підтримали (11 проти, 3 утрималося).

«Ми сьогодні прийшли і побачили урну для голосування. Отже, напередодні вчора і вже сьогодні здійснювався тиск на членів РСУ з приводу питання переобрання керівництва РСУ. Я не знаю, на кого саме», — почав Олег Ткачук.

«По-перше, я подав заяву до правоохоронних органів: ДБР та ГПУ стосовно дій Вадима Бутенка, Оксани Марченко і Анатолія Марцинкевича.

Заява подана, враховуючи повідомлення судді, члена РСУ Олексія Котеньова, який говорив, що Марченко йому дзвонила напередодні засідання, і Дмитра Мовчана.

Марченко й мені говорила, що вони від імені АП рекомендують мені знятися з посади голови РСУ і будуть підтримувати пропозиції, які надасть Бутенко. Це стосується зокрема й процедури обрання суддів КСУ.

І вчора, і сьогодні багато хто з суддів приходив до мене, що їм дзвонили і просили зокрема стосовно місця проведення з’їзду й інших питань.

Олена Журавська мені тоді теж сказала, що будуть вибори. Саме тому так я це розцінив.  Я не знаю, чи це Адміністрація Президента впливала на ці дзвінки, але таку заяву я зробив.

Але я вважаю, що кожен суддя, який мене повідомив про це, був зобов’язаний повідомити Вищу раду правосуддя про те, що чинився тиск», — зазначив Олег Ткачук.

Він сказав, що неморально суддям, які знають, що такий випадок був, зараз мовчати: «Вважаю, що неморально зараз вчиняти, що судді, які знають, що такий випадок був, і не бажають про це самі сказати».

Рада суддів приступила до голосування за проект рішення щодо заяви Олега Ткачука.

РСУ ухвалила вважати заяву Олега Ткачука такою, що не знайшла свого підтвердження.

Другий пункт стосовно того, щоб засудити дії Олега Ткачука стосовно оголошення публічної заяви про тиск на Раду суддів України, не набрав необхідної кількості голосів.

Третій пункт стосувався того, що така заява Олега Ткачука підриває авторитет суддівського самоврядування. РСУ підтримала таку тезу, 20 за, 4 проти, 5 утрималося.

Д. Мовчан, а також О. Журавська у відповідь не підтвердили факти тиску. Олексій Котеньов зазначив, що на нього тиску не було і не могло бути, оскільки він в цей час перебував у тривалій відпустці.

Серед членів РСУ розгорілася дискусія стосовно того, чи мав право Олег Ткачук робити не підтверджені фактами заяву та чи треба її засуджувати.

Оксана Марченко запропонувала визнати заяву Ткачука такою, що підриває авторитет Ради суддів та суддівської влади в цілому.

Володимир Кравчук вважає, що не треба відповідати помилкою на помилку та робити чергову передчасну заяву. Він запропонував розслідування залишити правоохоронним органам.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» проводила текстову трансляцію засідання Ради суддів.

Також нам стало відомо, що Олег Ткачук склав повноваження голови Ради суддів.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси