На електронне судочинство та створення ЄСІТС у Державному бюджеті — 2020 не заклали ні копійки, — ДСА

15:36, 25 сентября 2019
Проект Держбюджету на 2020 рік не передбачає коштів на систему електронного судочинства (ЄСІТС) та не забезпечує створення Єдиного державного реєстру виконавчих документів як складової ЄСІТС, що призведе до отримання Україною негативного відгуку Ради Європи в частині невиконання рішень Європейського суду з прав людини.
На електронне судочинство та створення ЄСІТС у Державному бюджеті — 2020 не заклали ні копійки, — ДСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наразі активно обговорюється ідея «держави в смартфоні» та діджиталізації, однак проект Державного бюджету на 2020 рік свідчить про те, що коштів на повноцінне впровадження електронного судочинства та функціонування відповідних реєстрів немає. Принаймі, це витікає з інформації голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка.  

Як відомо, в Україні досі гостро стоїть питання реформування системи виконання судових рішень, і за вирішенням цієї проблеми пильно слідкують наші європейські партнери. Так, за результатами зустрічі 4-6 червня 2019 року Комітет міністрів Ради Європи, який здійснює нагляд за втіленням заходів, визначених у пілотних рішеннях ЄСПЛ, зі стурбованістю нагадав, що до закінчення терміну, встановленого Європейським судом (12 жовтня 2019 р.) для імплементації рішення у справі Бурмич, влада ще не ухвалила комплексної стратегії. Детально про відповідну позицію Комітету міністрів Ради Європи та заходи, визначені в рішеннях Європейського суду з прав людини, «Судово-юридична газета» вже писала раніше.

Останній термін, встановлений ЄСПЛ, — жовтень 2019 року для вжиття заходів загального характеру, зокрема для створення дієвого механізму виплат компенсацій у справах, які перебували на розгляді в Європейському суді.

Втім, яким чином проблему буде вирішувати нове керівництво Міністерства юстиції, досі невідомо.

Однак вже відомо, що у проекті Державного бюджету на 2020 рік закладено ризики щодо незапровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів.

На це звернула увагу Рада суддів України в своєму рішенні від 20 вересня.

«Незапровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів як складової ЄСІТС призведе до отримання Україною негативного відгуку Ради Європи в частині невиконання рішень Європейського суду з прав людини щодо відсутності дієвих заходів контролю за розв’язанням проблеми тривалого невиконання рішень національних судів в Україні», — вказала РСУ.

Зокрема, за словами голови ДСА Зеновія Холоднюка, проектом повністю не задоволена потреба у коштах на поточні видатки на забезпечення роботи інформаційних систем судової влади (Єдиний державний реєстр судових рішень, Єдиний державний реєстр виконавчих документів, забезпечення функціонування відеоконференцзв'язку, офіційного веб-порталу «Судова влада України» тощо) в обсязі 252,3 млн грн.

А також взагалі не профінансовані видатки розвитку, зокрема на створення Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи (ЄСІТС).

Невиділення додаткових обсягів бюджетних призначень за зазначеними напрямами може призвести до зупинення діяльності місцевих та апеляційних судів, і, як наслідок, до порушення гарантованого Конституцією України права кожного на доступ до правосуддя.

Зокрема, неврахування додаткових обсягів бюджетних призначень на вказані цілі призведе до невиконання вимог процесуального та іншого законодавства, безпосередньо пов’язаного з початком функціонування ЄСІТС (Кодекс України з питань процедур банкрутства, Закони України «Про виконавче провадження», «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», «Про нотаріат», «Про доступ до судових рішень», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тощо).

Нагадаємо, що 20 вересня РСУ ухвалила рішення звернутися з приводу цієї проблеми до голови Верховної Ради України, голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, голови Комітету Верховної ради України з питань правової політики стосовно вжиття невідкладних заходів щодо вирішення питання про перегляд граничного обсягу видатків загального фонду державного бюджету для ДСА України як головного розпорядника бюджетних коштів.

Також нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» писала про роль ДСА та ВРП щодо не запуску роботи ЄСІТС в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді