Віковий ценз для голови НАЗК зберігається: висновок комітету Верховної Ради

18:07, 30 сентября 2019
На засіданні депутати також розглянули ряд змін щодо порядку заповнення декларацій.
Віковий ценз для голови НАЗК зберігається: висновок комітету Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 вересня у Комітеті з питань антикорупційної політики Верховної Ради України триває розгляд проект законопроекту №1029 до другого читання.

Правкою до законопроекту №1029 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції передбачається зниження віку голови НАЗК до 30 років.

Нагадаємо, минулий розгляд цієї правки на комітеті викликав бурхливу дискусію та гучні заяви від народних депутатів.Так, народний депутат Галина Янченко зазначила, що віковий ценз — це «ейджизм», і він взагалі не потрібен. Нардеп Олексій Жмеренецький теж вважає, що необхідно відмовитися від вікової планки, адже це норми XIX сторіччя. З голосу також було внесено пропозицію взагалі виключити віковий ценз щодо посади голови НАЗК.

Голова комітету Анастасія Красносільська утрималась від голосування через чисельні публікації у ЗМІ про можливе призначення на означену посаду голови ГО «Центр протидії копуції» Віталія Шабуніна, щоб уникнути звинувачень у конфлікті інтересів.

Проте народні депутати так і не дійшли згоди щодо цього питання. Так, депутат Роман Іванісов зауважив, що для посади голови НАЗК все ж важливо мати досвід, який отримати в 30 років навряд чи можливо. Правка так і не набрала достатньої кількості голосів, і віковий ценз для голови НАЗК залишився тим же.

Також на розгляд комітету була внесена правка від фракції «Слуга народу» щодо внесення змін до декларації протягом 7 днів безліч разів. Галина Янченко зауважила, що це дозволить самим декларантам визначати, чи є у них потреба внесення тих чи інших змін. Під час обговорення правку вирішили врахувати частково та дозволити внесення відповідних змін до декларації не більше 3 разів.

Також нардепами була врахована правка щодо обов’язковості декларування криптовалют.

Врахували на засіданні комітету і правку щодо декларування фінансових зобов’язань лише у разі, якщо вони перевищують 50 прожиткових мінімумів.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду